Record absolut: 3.907 infectări cu coronavirus și încă 18 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

externe

Soldații din Kazahstan au primit ordin să tragă fără avertisment. Manifestațiile antiguvernamentale continuă

07 ianuarie 2022, ora 12:03
Distribuie:

Soldații din Kazahstan au primit ordin să tragă fără avertisment, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuă, transmite digi24.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat, astăzi, că ordinea constituțională a fost „în linii mari restabilită”. Asta după ce, începând cu ziua de joi, în țară au intervenit forțe militare ruse și aliați din cadrul OTSC.

„Forțele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituțională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile. Autoritățile locale țin situația sub control. Însă, teroriștii continuă să folosească arme și să distrugă proprietatea cetățenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el într-un comunicat de presă.

Într-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3000 de oameni au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului,  de la declanșarea protestelor,  18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi.

Aseară, autoritățile din Kazahstan anunțau că revoluția a  fost reprimată. Protestele au început duminică în Kazahstan, după ce au fost majorate prețurile la gaz. Ulterior, manifestațiile  s-au amplificat, iar în toată țara a fost decretată starea de urgență. Președintele țării i-a numit pe manifestanți „teroriști antrenați în străinătate” și a cerut ajutorul Rusiei. Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a devenit scena unor proteste fără precedent provocate. Țara a fost cuprinsă de haos. Au fost incendiate clădiri ale instituțiilor statului. Autoritățile au dispus deconectarea Internetului și suspendarea operațiunilor bancare. Totodată, trei aeroporturi din țară au fost închise.

În după amiaza zilei de ieri, autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram