externe

UE cere Rusiei să respecte independența Kazahstanului, după ce au fost trimise așa-zisele „forţe de menţinere a păcii”

06 ianuarie 2022, ora 14:54
Distribuie:

Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit așa-zisele forţe de menţinere a păcii în Almatî unde manifestaţiile antiguvernamentale s-au transformat în violenţe soldate cu zeci de morţi, scrie Digi24.

Potrivit surse, Comisia Europeană a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă, în timp ce Kazahstanul a suspendat temporar intrarea în țară a cetăţenilor străini.

Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.

Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Revolta din Kazahstan a început după ce a crescut preţul gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă la automobile în ţara central-asiatică.

 

Zeci de manifestanți din Kazahstan, uciși după ce forțele de ordine au deschis focul. Rusia și aliații săi trimit „forțe de menținere a păcii”

06 ianuarie 2022, 09:01

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram