internet&media

Un polițist cere ca Jurnal TV să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an. CA a inițiat o autosesizare din oficiu

Foto: Jurnal TV
13 ianuarie 2022, ora 15:44
Distribuie:

Postul de televiziune Jurnal TV a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție Buiucani, care a declanșat împotriva instituției un proces contravențional pentru calomnie, în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Omul legii cere lipsirea Jurnal TV de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an, scrie Jurnal TV

Într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”. Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an. 

Potrivit juriștilor, articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, spun ei, procesul verbal este ilegal, iar decizia de suspendare a activității unui post de televiziune poate fi luată doar de către autoritatea de reglementare în audiovizual, adică de către Consiliul Audiovizualului, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. 

Administrația Jurnal TV regretă incidentul.

„Clasa politică și funcționărimea de la noi preferă să vorbească despre libertatea presei, dar în esență nu admite acest lucru. Presa este bună atâta timp cât îi laudă pe ei și este proastă, nu există libertatea presei atunci când îi critică pe ei. În speță acest caz este, pe de o parte, ridicol - pe de altă parte, absurd. Nu ne rămâne decât să regretăm. Și regretăm nu cazul, ci încetineala cu care avansează societatea noastră pe calea progresului", a spus Val Butnaru, proprietarul „Reforma Art SRL”.

Cu o reacție a venit și ministra de Interne, Ana Revenco.

„Dacă vor fi admise abateri de procedură, atunci o anchetă internă care va fi declanșată de către Inspectoratul General de Poliție va stabili clar care va fi sancțiunea în raport cu acest agent constatator. Or, legea este lege pentru toți. Noi nu vom admite abuzuri. Totodată, este important ca toți cetățenii să aibă acces la un proces echitabil. Dacă va fi stabilit, atunci consecințele vor fi de rigoare. Or, în cazul dat, dacă agentul constatator ar fi ignorat să dea curs acestei cereri înregistrate, aceasta ar însemna și consecințe de ordin penal în raport cu acest agent constatator, aceasta ar însemna o justiție selectivă, dacă doriți. Noi nu ne dorim întoarcerea acelor vremuri când justiția selectivă a dominat sectorul în care noi activăm”, a declarat Ana Revenco, într-o declarație pentru realitatea.md.

Și Consiliul Audiovizualului a reacționat și a inițiat o autosesizare din oficiu, care va fi examinată în cadrul următoarei ședințe publice. 

„Potrivit informației publice, inspectorul de poliție a întocmit împotriva postului de televiziune Jurnal TV un proces-verbal cu privire la contravenție pentru calomnie. Menționăm că, potrivit art. 10 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSAM), constrângerea sau exercitarea presiunii prin amenințare ori intimidare a jurnaliștilor atrage răspundere contravențională și, după caz, penală”, se arată într-un comunicat emis de CA.
 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram