social

Vaccinurile nu au fost cu termen expirat, s-au admis erori la introducerea datelor în sistem. Nemerenco vine cu explicații

29 decembrie 2021, ora 10:13
Distribuie:

Vaccinurile nu au fost expirate, dar s-au admis erori la introducerea datelor în sistem. Așa explică ministra Sănătății, Ala Nemerenco datele raportului Curții de Conturi (CC), care au bulversat opinia publică.

După ce auditorii de la CC au comunicat că cetățenii au fost vaccinați cu seruri expirate, Ministerul Sănătății a creat un grup de anchetă,  care a reușit, până acum, să analizeze 1 967 de abateri raportate de CC, în 12 instituții medicale din țară. Au fost verificate înscrierile în sistem, facturile de recepționare a loturilor de vaccin, registrele ținute pe hârtie.

„În marea sa parte, devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor si anume: la înregistrarea vaccinului administrat se alegea tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde erau indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin. Probabilitatea omiterii de erori la înregistrarea vaccinului în sistem a fost posibilă din cauza volumului excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, explică ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

 Totodată, cazurile care au presupus o legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare fictive, au fost transmise organelor legii.

„Unica parte bună este că sunt ferm convinsă că auditorii nu au făcut-o cu rea intenție, sau alte motive, dar din necunoștință de termeni, și echipa Curții de Conturi ne-a asigurat că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, mai scrie Nemerenco.

La final, ministra Sănătății îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze, iar atunci când merg în cabinetul de imunizare, să solicite lucrătorului medical să prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon.

Amintim că, acum două săptămâni, Curtea de Conturi a prezentat raportul auditului performanței privind măsurile întreprinse de autorități în legătură cu asigurarea cetățenilor cu vaccinuri și atingerea imunității colective pentru combaterea COVID-19. În context, auditorii au declarat că cetățenilor țării li s-au administrat vaccinuri cu termenul expirat. Ulterior, primarul general al Capitalei, Ion Ceban a comunicat că Ministerul Sănătății ar fi încercat să  „ofere” Direcției municipale Sănătate, un lot de vaccinuri care expira în două zile. Ambele acuzații au fost respinse de responsabilii de la Ministerul Sănătății.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram