social

/VIDEO/ Au intrat cu mașina pe platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi și au distrus gazonul, pavajul și câțiva piloni

10 ianuarie 2022, ora 21:03
Distribuie:

Au intrat cu mașina pe platforma de Belvedere de la „Orheiul Vechi” și au distrus gazonul, pavajul și câțiva piloni. Este despre doi tineri, care au vrut să ajungă cu automobilul pe teritoriul rezervației. Dar nu și-au dus planul până la capăt, deoarece au rămas împotmoliți în noroi. Au reușit să iasă abia după ce un alt automobil i-a ajutat. Totul s-a întâmplat la doar o lună, după ce prima platformă de Belvedere de la „Orheiul Vechi”, care a costat jumătate de milion de lei, a fost inaugurată oficial. 

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere se observă cum doi tineri intră pe teritoriul platformei de Belvedere, la volanul unui automobil. Aceștia nu țin cont de faptul că locul a fost amenajat și creează o adevărată mizerie în jur. 

Tinerii voiau, cel mai probabil, să ajungă în partea de jos a rezervației. Ghinion însă... Ei s-au împotrmolit în noroi. Pentru a ieși la drum bun, aceștia au fost tractați de o altă mașină, care era în zonă. 

Cei doi făptași au fost identificați de oamenii legii. Aceștia riscă o amendă de până la trei mii de lei. În plus, vor suporta și cheltuielile pentru daunele provocate. 

„Ambii au fost identificați. Șoferul a fost sancționat cu amendă de 60 de unități convenționale, persoana care era în preajma lui a fost sancționat cu 30 de unități convenționale”, a precizat Iurie Rusu, șeful sectorului de Poliție Peresecina.

Directorul Rezervației spune că aventura tinerilor vine la mai puțin de o lună de la inaugurarea platformei. Mai mult, acesta spune că asemenea incidente nu sunt o raritate în zonă. El mai spune că a solicitat în repetate rânduri Ministerului Culturii să li se ofere cel puțin un echipaj de Poliție și mai mulți angajați de pază. În prezent, Rezervația dispune de doar trei angajați ai serviciului de pază, care nu fac față volumului mare de muncă. 

„Sperăm ca în viitorul relativ apropiat să ajungem să avem o hotărâre de Guvern, prin care să fie instituit un post de poliție stabil, al nostru, al Rezervației, care să aibă grijă de toate aspectele ce țin de ordine publică pe teritoriul Rezervației”, mai spune Ion Ciobanu, directorul Rezervației „Orheiul Vechi”.   

De asemenea, potrivit directorului Rezervației, situl se confruntă cu o serie de probleme și din cauza arheologilor, care ar sustrage piesele valoroase din metal de pe teritoriu. Prin urmare, prezența unui post de poliție este absolut necesară.

De cealaltă parte, Ministrul Culturii spune că acest lucru nu ține doar de voința Ministerului și că nu doar la Orheiul Vechi este nevoie de o agenție de pază, dar posibilitățile sunt limitate. 

„Domnul director a fost auzit și această problemă indiscutabil trebuie rezolvată pozitiv și la Rezervație trebuie să existe posturi de pază și de intervenție rapidă”, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pentru construcția punctului de Belvedere s-a cheltuit jumătate de milion de lei. Bani au fost alocați din bugetul de stat, dar și cu susținerea guvernului american.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram