social

/VIDEO/ Cerșetorii, în atenția legii: Cei care simulează o dizabilitate vor fi amendați cu 1500 de lei

12 ianuarie 2022, ora 21:09
Distribuie:

Cerșetorii care simulează o dizabilitate fizică sau psihică, pentru a cere bani de la trecători, vor fi amendați. Guvernul a aprobat astăzi o modificare la Codul Contravențional și a introdus sancțiuni între 300 și 1500 de lei. Am încercat să aflăm și opinia celor la care se referă această modificare legislativă. Dar, în mare parte, persoanele pe care i-am găsit cu mâna întinsă, fie au dat bir cu fugiții, fie ne-au cerut să plecăm. 

Cei mai mulți cerșetori, pe care i-am găsit pe la colț de stradă, au fost scumpi la vorbă și chiar agresivi, iar unii ne-au înjurat de mama focului. Deși am vrut să aflăm care este motivul ce-i scoate în stradă, atunci când afară temperaturile sunt sub zero grade, majoritatea a refuzat să ne răspundă la întrebări. Doar această doamnă ne-a spus că suferă de mai multe boli, iar banii din cerșit o ajută să se întrețină.

„Mi-au murit părinții, am rămas singură, bărbat n-am, nu am pe nimeni. Nu vin în fiecare zi aici, rar vin. N-am fost săptămâna asta, că am fost la fată în spital”, spune femeia. 

Deși spune că nu câștigă prea mulți bani, femeia se bucură că îi ajung pentru hrană. La rândul lor, trecătorii spun că atunci când văd un copil sau un bătrân care întinde mâna după ajutor, se împart cu ei.

„La bătrâni, acei care nu cer. Când văd un bătrânel care are nevoie, da”.

„Dacă e un copil - da sau dacă văd un invalid. Dar dacă sunt doamne care mă uit la ele și văd că ar putea să se ducă undeva să lucreze - nu”

Unii oameni ne-au recunoscut că au întâlnit persoane care simulau o dizabilitate, atunci când cerșeau, în realitate nefiind bolnave. De aceea, nu încurajează asemenea fapte. 

„Eu socot că fiecare lasă să muncească și să facă. Prin minciună nu dobândești nimic”.

„Sunt într-adevăr sănătoși și se folosesc de situație... Aceștia - da, ar trebui amendați”.

A confirmat că există persoane care simulează o dizabilitate și femeia care cerșea și care a acceptat să ne răspundă la întrebări, dar a spus că nu este și cazul ei.

„Sunt așa care fac, da eu sunt cu operații, sunt tăiată...”, explică femeia. 

Proiectul de lege privind modificarea Codului Contravențional, propus de Ministerul Justiției și adoptat de Guvern, prevede între altele pedepsirea persoanelor pentru cerșitul însoțit cu simularea unei dizabilități. Pentru astfel de abateri, contravenienții ar putea fi amendați. Mai exact, persoana care va simula o dizabilitate fizică sau psihică, apelând la mila publicului și cerând ajutor material, va putea fi sancționată cu o amendă de la la 300 la 1500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram