/VIDEO/ Colegii din „Democrația Acasă” ai lui Costiuc, la Judecătoria Ciocana. Vor ședință publică de judecată

14 ianuarie 2022, ora 12:13
Distribuie:

Colegii din Partidul „Democrația Acasă” ai lui Vasile Costiuc sunt în aceste clipe la Judecătoria Ciocana, acolo unde magistrații examinează demersul procurorilor privind aplicarea măsurii de arest în privința președintelui formațiunii, învinuit în dosarul terenurilor de la Durlești. Aceștia au venit cu megafoane la sediul instanței și cer ședință publică.

„Vrem ședință publică de judecată, dacă nu aveți ce ascunde”, strigă cei de la „Democrația Acasă”.

Vasile Costiuc, consilierul municipal Veaceslav Nedelea și încă o persoană au fost reținuți miercuri și escortați la CNA, în dosarul schemelor frauduloase cu terenurile de la Durlești. Potrivit CNA, Veaceslav Nedelea, care a fost primar interimar la Durlești, ar fi avut rol de organizator al grupului. 

Liderul „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și femeia reținută în urma perchezițiilor din 12 ianuarie ar fi avut roluri de intermediari.  „Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri ai grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material”, se menționează într-un comunicat de presă de la CNA.  

Cei doi ar fi intrat ilegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii - 300 -1600 de lei lotul, nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea foloaselor materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. Urmare a acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei. 

În total, s-au făcut percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău. 

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Materialele furnizate de Procuratură nu au făcut nicio referință la Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc. O invetigație „Cutia Neagră PLUS” a scos la iveală că în dosar sunt implicați și cei doi. Potrivit investigației, un cartier întreg în una dintre cele mai scumpe zone ale Durleștiului și alte zeci de terenuri de construcții și terenuri agricole au ajuns printr-un șir de tranzacții dubioase în proprietatea rudelor foștilor primari ai localității – Nicolae Crudu și Veaceslav Nedelea. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram