social

/VIDEO/ Îngrijorați de sănătatea lor, oamenii de la Rezina cer anularea legii care permite arderea cauciucurilor

24 decembrie 2021, ora 20:32
Distribuie:

Îngrijorați de sănătatea lor, locuitorii raionului Rezina cer Parlamentului să anuleze legea care va permite arderea cucicurilor la uzina producătoare de ciment. Cei mai revolatați sunt oamenii din localitatea Mateuți, pe teritoriul căruia se află uzina. Aceștia se plâng că și așa aerul din zonă este foarte poluat, iar odată ce vor începe să ardă pneuri, va fi o adevărată catastrofă, cred ei. Inițiativă a venit din partea celor de la PAS și a fost votată în prima lectură. Astăzi, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului, însă examinarea acestuia a fost amânată. Deputatul PAS, Radu Marian, susține că, în luna ianuarie, vor merge la Rezina și vor discuta cu oamenii.

Astăzi am mers la Mateuți, raionul Rezina, acolo unde este cel mai mare producător de ciment din Republica Moldova. Uzina se află la o distanță de doar 7 kilometri de orașul Rezina și se întinde pe o suprafață de peste 213 hectare. Fabrica funcționează pe bază de gaz și cărbune, iar acum, ar putea să folosească și anvelope uzate, dacă proiectul de lege propus de PAS va fi votat în lectură finală. Locuitorii satului Mateuți se plâng că aerul este foarte poluat și anume ei sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire.

"De cancer avem multe, cei mai mulți din raion sunt la noi."

"Și legumele, și fructele, și noi nu suntem sănătoși..."

"Tot fumul vine la noi. Punem rufele albe și se fac negre. E potop."

Astfel, oamenii trag un semnal de alarmă și cer autorităților să i-a măsuri, pentru a le proteja sănătatea și să nu-i expună pericolului de îmbolnăvire.

"Avem copii și vrem să fie sănătoși și copiii lor, la fel, să crească sănătoși."

"De afectați suntem afectați de la mic la mare, dar bătrânii sunt cei mai expuși."

"Trebuie să i-a măsuri cu Râbnița, că la ei sunt filtre de curățare vechi, din 41, și totul vine de acolo. Mai ales seara se vede un colb..."

Cu aceste rugăminți s-au adresat oficial la Parlament și aleșii local din Consiliul raional Rezina.

"Trebuie să i-a măsuri cu Râbnița, că la ei sunt filtre de curățare vechi, din 41, și totul vine de acolo. Mai ales seara se vede un colb..."

Cu aceste rugăminți s-au adresat oficial la Parlament și aleșii local din Consiliul raional Rezina.

"Avem uzina de ciment din Rezina, uzina de ciment din Râbnița, uzina metalurgică din Râbnița și numai ne otrăvesc. Este un pericol pentru întreaga țară nu doar pentru Rezina. Ele pot fi arse în orice uzină, dar la noi este cea mai mare."

Iar acest consilier este și medic. Bărbatul susține că statistica îmbolnăvirilor cu cancer este îngrijorătoare.

"Este o eroare majoră să permită arderea cauciucurilor la uzină. Statistica, cu părere de rău, crește. Avem un număr mai mare de pacienți cu cancer pulmonar, la ficat. Cu părere de rău, avem și o tendință de întinerire a cancerului în rândul tinerilor."

Săptămâna trecută, deputații au aprobat, în prima lectură, inițiativa privind reducerea generării de deșeuri în Republica Moldova. Proiectul propune modificări la legea privind protecția mediului înconjurător și legea privind deșeurile. Una dintre ele se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate. Autorii susțin că acest lucru va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. Pe de altă parte, opoziția parlamentară a criticat proiectul de lege. Astăzi, subiectul a fost propus din nou spre dezbatere în plenul Parlamentui, însă a fost amânat. Deputatul PAS, Radu Marian susține că este un subiect destul de sensibil și dă asigurări că, la începutul anului viitor, vor merge la Rezina și vor discuta cu reprezentanții uzinei, conducerea raionului și cu localnicii.

"A fost amânat ca să avem mai multe discuții si să mergem la Rezina să discutăm cu toți, apoi să venim în Parlament și să luăm o decizie."

Mai mult deсât atât, deputatul este convins că uzina este dotată cu echipamente și filtre necesare pentru reducerea emisiilor nocive.

" - Acea companie din Rezina are filtrele corespunzătoare.

- Dumnevoastră personal ați dori să procurați o casă la Rezina și să locuiți acolo?

- La Rezina, probelma este mult mai complexă decât la uzina de ciment din Rezina. Problema cea mai gravă este ce se întâmplă peste Nistru, din păcate noi nu avem control, acolo unde sunt uzine metalurgice mari, care nu respectă standartele."

De aceiași părere este și deputatul PAS, Dorel Iurcu, băștinaș din Raionul Rezina.

"Nu este deloc nici un risc ca să se revolte consilierii că ele se ard la uzina metalurgică, fabrica de ciment din Râbniță și acum nelegitmi. Proiectul este stopat și trebuie să stea liniștiți că nu va fi nimic."

Contactați de TV8, reprezentanții celui mai mare producător de ciment din țară suțin că arderea anvelopelor în cuptoarele de ciment se realizează la o temperatură foarte mare de circa 1450 de grade Celsius, care prezintă un șir de avantaje și este cea mai bună soluție pentru deșeurile nereciclabile. Potrivit lor, temperatura ridicată asigură distrugerea completă a compușilor organici periculoși și neutralizarea totală a gazelor acide, dar și reduce emisiile de CO2 prin substituirea combustibililor clasici.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram