social

/VIDEO/ Ion Ceban critică decizia Guvernului privind moratoriul pe angajările în sectorul public

03 ianuarie 2022, ora 21:48
Distribuie:

Primarul capitalei, Ion Ceban, critică decizia Guvernului, adoptată săptămâna trecută, care prevede prelungirea moratoriului privind angajarea în sectorul public până la finele acestui an. Astfel, în jur de 14 mii de funcții din domeniul administrației publice ar urma să rămână vacante. Motivul invocat de Executiv ar fi necesitatea gestionării mai bune a resurselor financiare disponibile și redirecționarea sumelor către alte domenii prioritare, dar și micșorarea cheltuielilor din bugetul de stat pentru anul 2022 pentru întreținerea personalului.

„Guvernul Gavrilița înainte de Anul Nou a făcut un „cadou” tuturor administrațiilor publice locale, dar și locuitorilor. A fost instituit acel moratoriu pe angajări în sectorul public. Asta presupune că n-ar trebui să putem să angajăm oameni la muncă”, a comentat edilul capitalei.

Declarațiile lui Ion Ceban vin după ce, la ședința de săptămâna trecută a Guvernului, miniștrii au aprobat prelungirea până pe data de 31 decembrie 2022 a moratoriului privind angajarea în sectorul public. Într-un comunicat de presă, emis de Ministerul Finanțelor scrie că, motivul acestei decizii este suma cheltuielilor de personal în bugetul de stat pentru 2022, care se estimează la 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 1,5 miliarde de lei mai mult față de anul trecut. Primarul general a criticat decizia respectivă a Executivului. 

„Ministrul Finanțelor a precizat că moratoriul este necesar, deoarece în cazul unor noi angajări există riscul ca statul să nu poată achita salariile bugetarilor. Dar statul s-a gândit că poate intra în minus când a ridicat salariile la judecători, la deputați, la miniștri? Statul s-a gândit că va intra în minus când a înmulțit ministerele și funcționarii din aceste ministere? Șefii la aceste ministere, care la fel au salarii foarte mari?”, se întreabă Ion Ceban. 

La rândul său, Guvernul susține că a aprobat această decizie cu scopul de a gestiona mai bine resursele financiare disponibile și de a direcționa aceste sume spre domeniile considerate prioritare. Între timp, în cadrul unui eveniment, Maia Sandu a fost întrebată despre politica bugetar-fiscală pentru anul curent. Mai exact, i-a fost atrasă atenția asupra amendamentului cu privire la majorarea salariilor angajaților și judecătorilor Curții Constituționale, fapt care a stârnit discuții aprinse în spațiul public, dar, cu toate acestea, Legea fost promulgată de șefa de stat.

„Politica bugetar-fiscală este un document complex, care se referă la foarte multe lucruri, dincolo de această prevedere care crește salariul angajaților Curții Constituționale și aș vrea să discutăm acest document în toată complexitatea lui și să nu scoatem subiecte foarte înguste. Eu cred că angajații CC și judecătorii să aibă un salariu suficient de bun, așa încât deciziile pe care le pregătesc și le adoptă să fie decizii de calitate”, consideră președinta Maia Sandu.

Moratoriul privind angajarea în funcțiile vacante din domeniul administrației publice a fost instituit încă pe data de 30 noiembrie 2018, fiind vorba de peste 14 mii locuri de muncă. Documentul prevede că, pe parcursul 
moratoriului, angajarea personalului se poate realiza doar cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică, indicate în anexele proiectului. În același timp, poate fi angajat și personalul strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice sau, în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram