social

/VIDEO/ Lume multă, la slujba de Crăciun! Creștinii s-au îmbulzit în biserică și s-au împărtășit cu aceeași linguriță

07 ianuarie 2022, ora 19:33
Distribuie:

Zeci de creștini au venit, de dimineață, la Catedrala Mitropolitană din centrul capitalei, pentru a asista la slujba de Crăciun, oficiată de ÎnaltPreaSfințitul Vladimir, însoțit de un sobor de preoți. Oamenii s-au îmbulzit în interiorul bisericii, pentru a aprinde lumânări la icoane, pentru a lua sfânta împărtășanie și pentru a se ruga de sănătatea celor dragi. Deși suntem pe timp de pandemie, unii creștini nu purtau măști de protecție, iar de distanță fizică - nici vorbă.

Tradițional, slujba de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană a început la ora 9 dimineața. De la prima oră, în interiorul locașului sfânt, s-au adunat zeci de creștini. Oamenii s-au îmbulzit să aprindă lumânări și să se închine la icoane. Deși suntem încă în plină pandemie, mulți dintre ei nu purtau măști de protecție. Nici slujitorii bisericii nu aveau măști. 

Deși la intrarea în biserică a fost pusă o masă cu dezinfectant, în jumătate de oră, cât am stat acolo, doar o persoană și-a dezinfectat mâinile. 

A urmat tradiționala împărtășanie, iar oamenii, rând pe rând, au fost împărtășiți cu aceeași linguriță. 

Printre cei veniți la slujbă l-am suprins și pe domnul Florin Popa, originar din România, care a venit să se roage pentru pace împreună cu familia. 

Pentru unii, sărbătoarea Crăciunului este un bun prilej de a-și aminti de felul în care sărbătoreau în copilărie, atunci când, potrivit lor, tradițiile erau respectate cu strictețe, iar semnificația era una cu adevărat spirituală, și nu comercială.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau cel pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul nou, gregorian. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924, decizia fiind luată după un Congres, ținut la Constantinopol.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram