social

/VIDEO/ Oamenii, îngrijorați din cauza facturilor mari la gaz. Unii au trecut la încălzirea la sobe

11 ianuarie 2022, ora 19:08
Distribuie:

Oamenii care locuiesc în case la curte, pe care le încălzesc cu gaze naturale, spun că sumele din facturile pentru luna noiembrie s-au dublat față de cele din octombrie. Cei mai mulți dintre ei se tem să-și imagineze care vor fi cifrele din facturile pentru decembrie, perioadă în care s-au înregistrat mai multe zile cu temperaturi joase. Și în timp ce unii spun că economisesc cât pot de mult, alții au trecut la încălzirea cu sobe și lemne de foc, lucru pe care nu-l mai făceau de ani buni.

Domnul Victor locuiește împreună cu soția sa într-o casă de 60 de metri pătrați, în cartierul Poșta Veche al capitalei. În factura pentru consumul de gaze naturale din luna noiembrie i-a fost indicată suma de 1200 de lei, una dublă față de aceeași perioadă a anului 2020. Bărbatul recunoaște că îi este teamă să se gândească la cifrele din factura pentru decembrie, chiar dacă face economii la greu. Luate împreună, pensiile celor doi soți nu depășesc 5000 de lei.

„Încălzim la 19-20 de grade în casă. Pentru mine e normal, dar soției îi este frig. Anul trecut mențineam la 22 de grade, dar în acest an menținem temperatura cu două sau trei grade mai puțin”, recunoaște bărbatul.

Vestea că luna viitoare prețul la gaze ar putea crește și faptul că Moldovagaz ar putea solicita majorarea tarifului actual îl sperie pe dl Victor și soția sa.

„Nu o să putem achita, noi suntem pensionari. Numai dacă fiica o să ne ajute. Pensia nu o să ne ajungă. Nu avem sobă, dar am avut cândva. Am scos-o și am pus încălzire cu gaz. Credeam că o să fie ieftin, dar el se tot scumpește”, mai spune dl Victor.

Factura a speriat-o și pe o femeie, care locuiește într-un apartament cu cinci camere. În tinerețe, a crescut șapte copii, iar acum spațiul s-a eliberat, așa cum majoritatea au familiile lor, iar o parte au plecat peste hotare. În perioada rece, anume ei îi sunt de ajutor. 

„4500 numai pentru încălzire. Asta e foarte mult. Eu am pensia 2000 de lei și soțul meu la fel”, spune femeia.

„Noi avem încălzire autonomă. Ne costă foarte scump. În special din motiv că sunt în concediu de maternitate și lucrează doar soțul. Este foarte greu”, recunoaște o altă femeie.

Domnul Nicolae, cu toate că urmărește știrile, spune că nu prea îl sperie scumpirea gazelor. Iar asta din motiv că atunci când a reconstruit casa nu și-a dărâmat soba. Deși recunoaște că nu a folosit-o de ani buni, în această iarnă a trecut la lemne de foc. 

În luna noiembrie anul trecut tariful pentru consumatorii casnici aproape că s-a triplat față de perioada anterioară. Ulterior, Guvernul a venit cu o serie de compensații pentru o perioadă de cinci luni, mai exact până în martie curent. Astfel, pentru primii 50 m3 de gaze consumate se compensează 4,3 lei din tarif, deci oamenii achită 6,8 lei. Pentru următorii 100 m3 consumați, compensația constituie 3,2 lei. Tariful final pentru consumatori fiind de 7,9 lei per m3. Între timp, și ANRE a decis micșorarea tarufului cu 8 bani. Așa că, în prezent, pentru un metru cub de gaze naturale consumate cetațenii achită 11 lei, cu TVA inclus.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram