social

/VIDEO/ Omicron în Moldova: Nemerenco avertizează că am putea reveni la un record absolut de noi infectări

12 ianuarie 2022, ora 10:30
Distribuie:

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, avertizează că am putea reveni la un record absolut de cazuri noi de infectări cu COVID-19 în următoarea perioadă. Aceasta susține că am putea ajunge până la 4 mii de cazuri înregistrate într-o singură zi.

Ala Nemerenco a susținut o conferință de presă referitor la cât de pregătit este sistemul de sănătate pentru a face față noului val al pandemiei COVID-19 în care a declarat că varianta Omicrom nu se transmite comunitar în Moldova, însă autoritățile au pregătit un plan concret pentru spitalele din țară pentru toate cele trei scenarii în care ar putea degenera situația epidemiologică.

„La moment suntem încă în cod portocaliu, însă avem scenarii și pentru situații de cod portocaliu și cod roșu epidemiologic. La moment sunt activate 1235 de paturi, dintre care 215 pentru pacienții în stare foarte gravă. În dimineața acestei zile, erau ocupate 1111, dintre care 142 la secția de terapie intensivă...În cazul în care situația ar escalada, vă informez că avem un fond de paturi suficient”, a declarat Ala Nemerenco.

Referitor la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, ministra a precizat că acesta rămâne deschis doar pentru trierea pacienților care ulterior sunt tranferați la spitalele din Capitală.

„La moment Centrul COVID-19 este conservat, blocul de tratament fiind închis, iar în blocurile de treieri sunt aduși pacienții pe o scurtă perioadă de timp, până sunt confirmați pozitivi. În cadrul ultimei vizite făcute de către reprezentanții ministertului de sănătate, acolo se aflau 8 pacienți, dintre care unul în stare extrem de gravă care a fost transportat la Spitalul Clinic Republican. Pentru moment, activitatea centrului este total conservată”, a mai relatat ministra.

Referitor la rezervele de medicamente pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 sau asimptomatici, ministra a declarat că în prezent, autoritățile din sănătate dispun de 1412 flacoane cu medicament Remdesevir, iar peste 3000 de flacoane urmează a fi recepționate. Totodată, mai dispundem de 1705 doze de Tocilizumab.

Amintim că, pe 11 ianuarie, Varianta Omicron a fost depistată și în Republica Moldova. Din 149 de probe secvențiate de specialiști, în 16 probe a fost depistată noua variantă a coronavirusului. Printre pacienții depistați cu noua variantă sunt un bebeluș de două luni și o femeie însărcinată.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram