Record absolut: 3.907 infectări cu coronavirus și încă 18 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

social

/VIDEO/ Pregătirile pentru Crăciun, pe ultima sută de metri! În pensiunile din țară este forfotă mare

05 ianuarie 2022, ora 23:40
Distribuie:

Mare forfotă la pensiunile din Moldova! În ajun de Crăciun pe stil vechi, sunt în toi pregătirile pentru primirea oaspeților, din țară și de peste hotare. La Butuceni, astăzi, femeile roiau la bucătărie. Totul pentru a pune pe masa de sărbătoare plăcinte, răcituri, sarmale sau cighiri. Administratoarea unei pensiuni ne-a spus că este în așteptarea turiștilor și că mai mult de jumătate de mese sunt deja rezervate. 

Doar o zi ne mai desparte de Crăciunul pe stil vechi, așa că, de dimineață, gospodinele roiau în bucătăria unei pensiuni din Butuceni, Orheiul Vechi, unde am bătut și noi la ușă. Pe lângă plăcinte, zeamă, mămăligă cu tocăniță și răcituri, pe masa de Crăciun vor fi, evident, și sarmale. Această femeie ne-a povestit care este, de fapt, secretul preparării unei umpluturi gustoase, dar și cum se învârte corect frunza. Primul său ceaun cu sarmale, spune că l-a făcut pe când avea doar 12 ani. 

Înainte de sărbătoarea Crăciunului, creștinii ortodocși care respectă tradiția au ținut o lună și jumătate post. În ajun, însă, de obicei, se sacrifică porcul și se fac cighiri.

Pe turiștii care vor veni să sărbătorească aici, pe lângă o masă copioasă, îi așteaptă și alte surprize. 

Oaspeții vor fi colindați de copiii din Butuceni, dar și de cei din satele vecine.

Olesea Cojocaru, administratoarea pensiunii, ne-a spus că rezervările deja au început, iar mulți moldoveni aleg să vină încoace împreună cu rudele de peste hotare, care au sosit acasă de sărbători. Astfel, își amintesc și ei de tradițiile și obiceiurile pe care le avem. Iar în semn de mulțumire pentru ospitalitate, unii vizitatori lasă bancnote pe un covor din sala restaurantului. 

Conform tradiției, pe data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Isus Hristos. Calendarul iulian sau stilul vechi, este decalat cu 13 zile față de cei gregorian. Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, atunci când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul Iulian la cel gregorian.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram