economie

/VIDEO/ Preț record la carburanți: Cel mai popular tip de benzină costă 22 de lei

15 ianuarie 2022, ora 20:10
Distribuie:

Scumpirile ne sufocă și în aces an. Bunăoară, prețul la carburanți a fost umflat din nou. De astăzi, cel mai popular tip de benzină costă 22 de lei. E cel mai mare preț de până acum. Nici motorina nu este cu mult mai ieftină, un litru se vinde cu 18 lei și 84 de ani. Vestea tristă este că acest salt ne va lovi acolo unde ne doare cel mai tare, adică va genera din nou creșteri mai la toate produsele și serviciile.

„Dacă prețurile vor continua să crească ca în Europa, noi vom pierde, nu doar țara, dar și toți oamenii”.

Așa a reacționat acest bărbat, când a văzut noile prețuri afișate în stațiile de alimentare. Deși aparent calmi, mai mulți oameni ne-au spus că nu mai știu la ce să se aștepte în următoarea perioadă, iar de la o zi la alta le este tot mai frică. Mai ales că scumpirile îi sufocă din toate părțile. Iar creșterea prețului la carburanți e fără oprire.

Dacă în septembrie, anul trecut, un litru de benzină se vindea cu 20 de lei și 7 bani, astăzi a ajuns la 22 de lei. Este cea mai mare creștere de până acum. Astfel, pentru a-și face plinul, la 50 de litri, șoferii scot din buzunar 1100 de lei.

Motorina este ceva mai ieftină, dar cu mult mai sus decât prețurile din toamna. Un litru se vinde cu 18 lei și 84 de bani. 

De fiecare dată, ANRE își asigură consumatorii că în urma mecanismului de calcul aplicat, se formează prețuri corecte, transparente și usor de verificat.

ANRE precizează că prețurile majorate se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate. 

Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul care a intrat în vigoare în data de întâi iulie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au fost modificate.

Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depăsească suma indicată. 

La stabilirea prețuluiplafon, ANRE ține cont de mai mulți factori, inclusiv valoarea medie a cotațiilor la bursele internaționale, rata medie de schimb valutar raportat la dolar, dar și marja comercială adăugată la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere. 

Toate acestea se iau în calcul pentru ultimele 14 zile. În formulă se regăsesc și cota accizelor sau taxa pe valoare adăugată.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram