social

/VIDEO/ Recordul de temperatură îngrijorează nu doar oamenii de rând, dar și experții în probleme de mediu

08 ianuarie 2022, ora 20:30
Distribuie:

Recordul de temperatură, + 17 grade înregistrate miercuri, îngrijorează nu doar oamenii de rând, dar și experții în probleme de mediu. Fenomenul însă nu este caracteristic doar Republicii Moldova. Oamenii de știință de la noi explică scurtarea perioadei de iarnă prin mai mulți factori. Unul constă în slăbirea curenților atlantici, care nu mai sunt o barieră puternică între masele de aer. Agricultura este domeniul cel mai afectat din cauza oscilațiilor anormale de temperatură. Între timp, persoanele în etate își amintesc cu nostalgie de vremurile adevărate, care le-au marcat copilăria.

Așa își amintesc iarna din capitală, bătrânii care și ei deja sunt albi ca neaua. Printre ei și Tamara Nicolaevna, care ne-a povestit, cu nostalgie, cum arătau iernile pe când era elevă. Femeia își amintește că troienele era mai mari ca ea.

„Era foarte multă zăpadă, care ajungea până la acoperiș. În special, la căsuțele mici care erau pe atunci. Uneori, nu puteam deschide ușa. Luam lopata. Eram copii pe atunci și, împreună cu mama și tata, curățeam omătul și făceam loc pe unde să trecem”.

„Ușile de la intrare în case se deschideau în interior, nu afară. Mereu lângă ușa era pusă lopata și te apucai de curățat. Altfel, nu puteai ieși și stăteai acasă.”

De omătul până la umăr își amintește și acest bărbat, care spune că duce dorul Chișinăului de atunci.

„Acum anotimpurile sunt la fel. Ori iarnă, ori toamnă, nu este mare diferență. Problema este în oameni și ecologie.”

Între timp, în această săptămână am înregistrat record de temperatură caldă iarna. Mai exact, miercuri, 5 ianuarie, termometrele au indicat 17 grade Celsius. Și oamenii au observat timpul prea cald de afară.

„ A fost cald și bine. Timp frumos. Clar că iarna cere zăpadă, dar e bine așa cum este. Natura nu are timp rău.”

Griji referitor la schimbarea bruscă a timpul își fac și agricultorii, care deja au semănat grâu și speră la o roadă bogată în acest an.

Temperaturile ridicate pentru această perioadă au trezit natura, iar în unele gospodării au înflorit ghioceii. Potrivit experților din domeniul climei, acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de seră. Sunt și alte cauze ce duc la încălzirea devreme.

Expertul mai spune că aceste schimbări climatice afectează cel mai mult agricultura și comportă anumite riscuri.

„Nu avem un strat de zăpadă, ceea ce afectează culturile agricole.”

În următoarele șapte zile, pe tot teritoriul Republicii Moldova, mercurul din termometre va oscila între -5 și +4 grade Celsius ziua și între -8 și +2 grade - noaptea. La Nord și Centru am putea avea precipitații slabe sub formă de lapoviță sau, pe alocuri, ninsoare.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram