social

/VIDEO/ Rezultatul negativ al unui test PCR, obligatoriu pentru 65 de țări, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate

10 ianuarie 2022, ora 19:34
Distribuie:

Încă 20 de țări au fost incluse în zona roșie, din cauza pandemiei de Covid-19, pe listă fiind acum 65 de state. Prin urmare, toate persoanele care vin în Republica Moldova din țările respective, sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR, la traversarea frontierei de stat. Regula este valabilă indiferent dacă persoanele sunt vaccinate, inclusiv cu doza booster. Odată cu aceasta, s-a dublat și numărul programărilor pentru efectuarea testelor PCR sau antigen, în laboratoarele private. În aceste zile, mulți moldoveni încă mai vin acasă de sărbători, în timp ce alții pleacă în vacanța de iarnă. Cei ce nu se informează suficient, înainte de a porni la drum, ajung să fie plasați în carantină, dacă nu prezintă un test PCR, la vamă. 

Unii optimiști, alții dezamăgiți, așa i-am găsit pe mulți dintre cei care plecau sau reveneau, astăzi, în țară prin Aeroportul Internațional Chișinău. Acești tineri plecau în Germania. Deși nu au certificate de vaccinare, spun că vor trece controlul la vamă cu testele PCR, făcute ieri dimineață și care au o valabilitate de 72 de ore. 

„M-am informat, Moldova nu este în zona roșie pentru Germania, așa că șansele sunt mici să fim plasați în autoizolare”. 

Cât despre Rusia, un bărbat spune că vine și pleacă din Moldova oricând are nevoie, fără probleme la vamă.

Erau supărați, însă, cei care veneau, astăzi, din Italia. Deși aveau certificate de vaccinare și teste rapide anti-gen, au fost plasați în carantină. 

„Am testul din Italia, trei vaccine aici...Totuna m-au pus 14 zile în carantină”.

O tânără spune că este stabilită cu traiul în Varșovia de mai mulți ani. În Moldova a venit doar pentru câteva zile, la prieteni. La Aeroport, însă, a rămas uimită, atunci când a aflat că trebuie să prezinte obligatoriu un test PCR antiCovid. Asta deși spune că este vaccinată.

„Mi-au spus să fac testul, după o carantină de șapte zile. Dar eu trebuia să zbor mai devreme, iar dacă zbori mai devreme, ești amendat”. 

Testul PCR sau antigen poate fi efectuat în regim de urgență și în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Însă, există riscul de a pierde zborul, întrucât numărul de solicitări depășește cu mult capacitatea de efectuare a testelor de către laborator. Ne-a confirmat-o și acest tânăr care, astăzi, avea zbor spre Germania. 

„Am venit la ora nouă, am avut programare la Pârcălab, am făcut un test acolo, mi-a arătat pozitiv, apoi am venit aici și mi-a arătat negativ. M-am încadrat super. Mai am o oră să aștept. Am și vaccinul. V-aș spune că e tare mare rând, tare greu”.

Odată cu extinderea listei de țări incluse în zona roșie, dar și în contextul sărbătorilor de iarnă, numărul de programări pentru efectuarea testelor PCR sau antigen, în cadrul laboratoarelor private, aproape că s-au dublat. Cei mai mulți moldoveni au solicitat teste de laborator, pentru că s-au întors acasă de sărbători, iar mulți alții pleacă în vacanță în această perioadă.

„Începând cu 24 decembrie, noi avem mult mai multe solicitări pentru PCR și antigen. Dacă înainte făceam zilnic în jur de 500 de probe, acum sunt 1200 - 1000 sunt. Cel mai des, deci, pentru Europa, SUA, Canada și România, din data de 10 decembrie”, spune Irina Sumarev, director medical la un laborator privat. 

Reprezentanții laboratorului le recomandă celor care pornesc într-o călătorie de vacanță sau în scopuri personale ca, înainte de a porni la drum, să facă precizări clare, la compania avia sau cea de turism, despre testele pe care urmează să le prezinte la aeroport. Important este ca aceștia să dețină informații despre perioada de valabilitate a testului anti-covid și dacă acesta este sau nu obligatoriu în țara în care pleacă. În noua listă a tratelor di zona roșie se regăsesc țări precum Italia, Spania, Portugalia, Statele Unite, Franța, Grecia sau Turcia. Lista este valabilă începând de astăzi. Numărul total de teste efectuate, înregistrat acum două zile, este de peste 4500 dintre care aproape 2000 - rapide. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram