social

/VIDEO/ Un nou val pandemic, la sfârșit de ianuarie? Varianta Omicron, prezentă și în țara noastră, susțin autoritățile

03 ianuarie 2022, ora 21:38
Distribuie:

Varianta Omicron a virusului a ajuns și în țara noastră. Asta în contextul aglomerației, care s-a format de sărbători, la târguri, gări, aeroport, dar și în magazine. Chiar și așa, municipalitatea dă asigurări că este gata să facă față valului cinci al pandemiei și să reactiveze secțiile Covid, dacă acest lucru va fi necesar. Declarațiile au fost făcute, astăzi, de către Boris Gîlcă, cel despre care edilul Ion Ceban a anunțat oficial că a câștigat concursul pentru funcția de șef al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei.

Boris Gîlcă s-a arătat convins de faptul că tulpina Omicron a coronavirusului a ajuns și în țara noastră, doar că acest lucru încă nu a fost făcut public. Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a negat acest lucru. De asemenea, Gîlcă a menționat că experții anticipează un val de infectări cu varianta Omicron, la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, deși tot Primăria a fost cea care a insistat să organizeze târguri de Crăciun în toate sectoarele capitalei. 

Am solicitat o reacție de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Deși am vrut să discutăm cu un expert, purtătoarea de cuvânt a instituției, Olesea Croitoru ne-a scris într-un mesaj că „în probele secvențiate până la moment nu s-a confirmat prezența variantei Omicron. Când vom avea noi rezultate, o să comunicăm imediat. Comentariul și situația epidemiologică, prezentate de către directorul ANSP îl vedeți în conferința de presă din 30.12.21, pe pagina FB a ANSP”, a mai concretizat purtătoarea de cuvânt. 

Chiar și așa, municipalitatea susține că este gata să țină piept în cazul declanșării unui nou val al pandemiei, în prezent situația fiind relaxată. În spitalele municipale sunt internați 254 de pacienți, dintre care 18 sunt în stare gravă. Între timp, autoritățile municipale își propun să atingă rata de vaccinare de 70 la sută din locuitorii capitalei până pe 31 martie 2022. În prezent, sunt vaccinați 43% din locuitorii Chișinăului. Tot astăzi, Ion Ceban a vorbit și despre faptul că au fost anunțate rezultatele concursului pentru ocuparea funcției de șef al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială. 

Funcția a devenit vacantă, după ce, în iunie anul trecut, Tatiana Bucearschi a fost demisă. Atunci, anunțul a fost făcut de primarul general al capitalei, Ion Ceban, care a motivat că la baza deciziei ar fi stat conflictele interne, în cadrul echipei de la Direcția Sănătate. De atunci, timp de șase luni, interimatul funcției a fost asigurat tot de către Boris Gîlcă. Anterior, acesta a deținut funcția de secretar general de stat al Ministerului Sănătății, dar a fost și viceministru în Guvernul Streleț. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram