social

/VIDEO/ Zeci de enoriași au mers la Catedrala mitropolitană, de Sfântul Vasile. Preoții i-au semănat cu grâu și bani

14 ianuarie 2022, ora 21:48
Distribuie:

Creștinii ortodocși de stil vechi l-au sărbătorit, la 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare. Cu această ocazie, credincioșii au mers, de dimineață, la liturghia care s-a oficiat în Catedrala Nașterea Domnului din centrul capitalei. Oamenii s-au rugat de sănătate și prosperitate, în anul care abia începe. Slujitorii bisericii și-au semănat enoriașii cu boabe de grâu și bani, așa cum spune tradiția.

După Sfânta Liturghie, care a avut loc de dimineață, preoții de la Catedrală au semănat credincioşii cu seminţe de grâu, monede și bomboane, dorindu-le sănătate şi prosperare în noul an. Doamna Valentina, care a venit astăzi la Catedrală împreună cu cei doi nepoți ai săi, spune că s-a rugat pentru sănătatea familiei sale, iar după slujbă, va merge acasă, unde se va așeza la masă cu cele mai apropiate rude. 

Oamenii veniți la Sfânta Liturghie spun că sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare este una foarte importanță pentru creștinii ortodocși, de aceea, vor sărbători așa cum se cuvine. 

„Am și cumnați, Vasile îi cheamă. Că așa se punea numele înainte, Ion, Vasile, numele sfinților. Și să ne rugăm pentru Marele și Sfântul Vasile să ne dea un an bun și bogat. Semănăm, ne ducem la surori, la rude și ne întâlnim așa cum se întâlneau părinții noștri înainte”, spune o enoriașă.

„Cu prietenii sărbătorim. Este o sărbătoare mare domnească”, recunoaște alt enoriaș. 

„Cu această Sfântă sărbătoare vreau să felicit toți Vasilii, toți prietenii mei. Le doresc multă sănătate, bucurie, prosperitate, un an bun”, spune un alt enoriaș. 

De asemenea, potrivit tradiției, astăzi se sărbătoreşte anul nou pe stil vechi. Iar după ce aseară au mers cu plugușorul, astăzi, oameni obişnuiesc să meargă cu semănatul și să le ureze gospodarilor un an nou bogat. Bătrânii spun că, dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă va fi senin, anul va fi prosper. Numele Vasile provine din grecescul „basileios”, care la rândul lui înseamnă „rege”, „împărat”. Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Registru, în Moldova își sărbătoresc onomastica peste 60 de mii de persoane care poartă numele de Vasile ori Vasilița. 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram