Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

social

A participat la o procedură de vot în care era vizat: Magistratul Victor Micu, constatat cu conflict de interese

11 mai 2022, ora 17:08
Distribuie:

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în care se demonstrează că membrul Consiliului Superior al Magistraților (CSM), Victor Micu, aflându-se în prezența interesului personal „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese” după ce a participat la una dintre ședințele CSM, și împreună cu Dorel Musteață a votat pentru atribuirea unor grade de calificare a unor judecători, inclusiv în privința propriei persoane. 

Respectiv, dat fiind faptul stabilirii de către inspectorul de integritate a existenței unei bănuieli rezonabile de încălcare a regimului juridic, a fost inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Ca materiale demonstrative, inspectorul de integritate a studiat copia Agendei ședinței Plenului CSM din 29. 11.2021, însoțită de Anexă, sinteza extraordinară a ședinței, extrasul din procesul-verbal al ședinței extraordinare, recomandarea CSJ cu privire la conferirea gradului de calificare judecătorului CSJ Victor Micu, precum și extrasul din Registrul judecătorilor privind acordarea gradelor de calificare.

Magistratul a fost invitat la sediul ANI pentru a-și prezenta punctul de vedere, astfel acesta a declarat: „Ținând cont de faptul că agenda ședinței era încărcată și că unii membri CSM dispuneau de puțin timp s-a decis prin vot unanim ca unele chestiuni din agendă să fie unificate, examinate și votate concomitent. Totodată, s-a suținut poziția în mod unanim ca acordarea gradelor de calificare este posibil de examinat și în privința mea”.

Victor Micu susține că în cazul lui nu a fost încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. 

„Întru argumentarea poziției date s-au invocat mai multe argumente cum ar fi: practica anterioară a CSM, faptul că CSM este organul suprem de administrare judecătorească și nu există alt organ cu atribuții de a examina chestiunea dată. În același timp s-a evidențiat faprul că membrul CSM în privința căruia se examinează chestiunea acordării gradului de calificare se va abține de la votul personal în privința sa, fapt care a fost consemnat în procesul verbal al ședinței plenului”, a argumentat magistratul CSM.

Studiind materialele dosarului, inspectorul de integritate a concluzionat că „Victor Micu, membru al CSM, nu a declarat și nu a soluționat prin abținere conflictul de interese, manifestat prin participarea adoptării Hotărârii Plenului CSM din 29.11.2021, privind acordarea gradului de calificare unor judecători care viza inclusiv propria persoană”.

Contactat de TV8.md, magistratul CSM a declarat că își reiterează poziția și susține că nu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

„Consider că nu am încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Dacă va exista un asemenea act referitor la situația dată, binențeles că îl voi conesta”, a precizat pentru TV8.md magistratul.

Victor Micu este la al doilea mandat de membru al CSM. Anterior, el a deținut și funcția de președinte din care a fost revocat în iulie 2019.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram