Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

social

Agenția Europeană pentru Aviație: Avioane civile ar putea fi, din greșeală, ținta unor rachete, din cauza războiului

Foto: Gareth Fulle
05 mai 2022, ora 18:29
Distribuie:

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a avertizat joi, 5 mai, despre riscurile cu care s-ar putea confrunta companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina. EASA spune că printre acestea se numără posibile atacuri cibernetice și chiar lovirea din greșeală a unor avioane civile, scrie Digi24, potrivit Reuters.

„După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită este ușoară în arenele confuze ale războiului. Amplificarea acestui risc este comună pentru toți combatanții. Dacă adăugăm posibilitatea bruiajului echipamentelor și instrumentelor electronice care sunt folosite pentru navigația avioanelor, atunci este ușor de observat potențialul ca aeronave civile să fie ținta unor rachetelor sau a armelor ghidate prin radar”, se arată într-un document publicat online.

Declarația EASA nu precizează dacă avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, dar a fost formulat la modul general, legat de riscurile pentru avioane generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Autoritatea de reglementare a adăugat că există și riscuri legate de creșterea numărului de operațiuni militare care utilizează aeroporturi civile și de faptul că „dronele și aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca din neatenție spațiul aerian civil adiacent”.

TV8.md reamintește că spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne închis pe perioada stării de urgență, în scopul asigurării securității aviației civile, însă începând cu 21 martie, o parte din spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis pentru aviația civilă, doar pe direcția (Chișinău-Iași) conform imaginii.

Cu toate aceastea, odată cu prelungirea stării de urgență Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (ACC) a precizat că spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne închis în scopul asigurării securității aviației civile. 

Respectiv, în perioada stării de urgență, Autoritatea Aeronautică Civilă poate autoriza utilizarea spațiului aerian în următoarele cazuri:

- Zboruri de repoziționare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naționali și străini;

- zborurile de transport aerian comercial de mărfuri și poștă a operatorilor aerieni naționali și străini;

- zborurile umanitare, de repatriere și de urgențe medicale și  pentru alte cazuri justificate, circumscrise stării de urgență.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram