Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

politic

Bașcanul Găgăuziei a semnat decizia care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA

03 mai 2022, ora 09:55
Distribuie:

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a semnat decizia prin care este permisă purtarea simbolurilor victoriei, inclusiv utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale. Decizia a fost aprobată de Adunarea Populară găgăuză în 29 aprilie. 

Decizia autorităților găgăuze de a-și aproba propria decizie privind utilizarea panglicii bicolore a fost criticată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Litvinenco a tras atenția la articolul 12 din legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, menționând că adoptarea unui asemenea act reprezintă „un precedent periculos”. Ministrul Justiției susține că actul urmează a fi „supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat.

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și la fel nu au participat.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

La o zi distanță de când a fost aprobată legea, fațada Hotelului Național din Chișinău a fost vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sf. Gheorghe. La scurt timp, fațada hotelului a fost curățată de coloritul portocaliu și negru.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram