Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

externe

Bătălia pentru Insula Șerpilor: Cum ar putea deveni acest teritoriu decisiv, pentru viitorul întregului război

12 mai 2022, ora 08:41
Distribuie:

Insula Şerpilor are în acest moment o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moskva, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră, informează Digi24. În lipsa acestei nave, dacă ruşii vor reuşi să-şi instaleze pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, vor putea controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei, se arată într-o analiză BBC.

Insula Şerpilor a revenit în actualitate în ultimele zile, după mai multe raiduri şi atacuri ale ucrainenilor asupra mai multor nave de patrulare sau care asigurau aprovizionarea trupelor ruse aflate în zonă, inclusiv asupra unor obiective aflate pe insulă.

„Ucraina a reuşit să lovească cu succes sistemele antiaeriene ruseşti şi navele de aprovizionare, cu ajutorul dronelor Bairaktar. Vasele ruseşti de aprovizionare beneficiază de o protecţie (antiaeriană) minimă, după retragerea flotei ruse în Crimeea, în urma scufundării crucişătorului Moskva”, se arată într-o analiză de securitate realizată de ministerul britanic al Apărării.

În acelaşi timp, dacă Rusia va reuşi să-şi consolideze poziţia prin instalarea pe insulă de sisteme antiaeriene şi baterii lansatoare de rachete de croazieră, va putea domina întreaga zonă de nord-vest a Mării Negre.

„Dacă trupele ruse vor reuşi să obţină controlul total al Insulei Şerpior şi să-şi instaleze sisteme antiaeriene cu rază lungă, vor putea controla marea, uscatul şi cerul din întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei”, a declarat pentru BBC expertul militar Oleg Jdanov.

Recent, ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Moscovei au provocat pierderi grele în rândul militarilor ucraineni, în urma unei tentative de recucerire a insulei de către forţele Kievului, care a inclus folosirea de trupe speciale, avioane de luptă, elicoptere şi drone. În schimb, oficialii ucraineni au precizat că s-au limitat doar la atacarea unor nave şi obiective militare de pe insulă

În cazul în care ruşii vor continua să controleze insula, acest lucru ar putea avea efecte dezastruoase asupra Ucrainei, atât din punct de vedere strategic, cât şi economic.

În prezent, comerţul în porturile Ucrainei este blocat, după cum a anunţat preşedintele Zelenski.

Centrul Euro-atlantic pentru Rezilienţă: Insula Şerpilor, obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă

Controlul Insulei Şerpilor, ar permite forţelor ruse să-şi protejeze trupele angajate pe coasta de sud a Ucrainei. Iar controlul sudului Ucrainei ar însemna inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria, după cum a anunţat deja un general rus de top.

În plus, instalarea unui sistem antiaerian modern S-400 de către Rusia în Insula Şerpilor ar pune în pericol nu doar portul ucrainean Odesa ci întregul flancul sudic a NATO.

Insula Şerpilor este considerată a fi un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, conform unei analize realizate de Centru Euro-atlantic pentru Rezilienţă, iar o prezenţă permanentă a ruşilor pe acest teritoriu va permite Moscovei să blocheze transporturile comerciale din zonă.

Astfel, prin cucerirea Insulei Șerpilor, Rusia controlează efectiv un obiectiv deosebit de important din vecinătatea României, se arată în documentul Centrului Euro-atlantic pentru Rezilienţă.

Practic, în acest moment Rusia poate izola economic Ucraina, prin controlul canalelor navigabile din proximitatea Insulei Şerpilor. În al doilea rând, Federaţia Rusă ar obţine controlul asupra resurselor de hidrocarburi pe care le deţine Ucraina în zonă.

„Relaţia dintre teritoriul ocupat - Insula Şerpilor - şi situaţia spaţiului economic al exclusiv al României s-ar putea să capete ceva elemente de risc, pentru că Rusia foloseşte asemenea teritorii ocupate ca pretext pentru a impune măsuri, negocieri, acţiuni abuzive unilaterale şi aşa mai departe. Pe partea dreptului internaţional, ea poate oferi pretexte de acţiuni abuzive, pentru a obstrucţiona activitatea economică în zonă”, a precizat Claudiu Degeratu.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram