Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

externe

Belarusul a condamnat-o la 6 ani de închisoare pe Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici

Foto: BBC
06 mai 2022, ora 15:21
Distribuie:

Tribunalul regional din Grodno a condamnat-o vineri pe Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici, la şase ani de închisoare, relatează centrul „Vesna” pentru drepturile omului din Belarus, citat de agenția Interfax. Sapega a fost arestată alături de Protasevici în data de 23 mai a anului trecut după deturnarea de către autoritățile de la Minsk a unei curse a companiei aeriene Ryanair care se îndrepta spre Lituania.

Autoritățile de la Minsk au forțat atunci avionul Ryanair să aterizeze pe aeroportul din capitala belarusă, unde cei doi au fost reținuți. Sapega a fost ținută în centrul de arest preventiv al KGB-ului din Belarus, fiind transferată apoi în arest la domiciliu pe 24 iunie 2021 după ce pe 31 mai autoritățile bieloruse au anunțat că o vor pune sub acuzare în țară, ea fiind cetățeană rusă.

Procurorii bieloruși au anunțat în cele din urmă în luna decembrie că ea a fost pusă sub acuzare în temeiul a șapte articole din Codul Penal al Belarusului: violență sau amenințarea cu violență împotriva unui angajat al organelor de afaceri interne; imixtiune în activitatea unui angajat al organelor de afaceri interne; violență sau amenințarea a unui funcționar care îndeplinește atribuții de serviciu sau a altei persoane care îndeplinește o îndatorire publică; incitare la ură sau discordie; acțiuni ilegale în legătură cu informațiile despre viața privată și datele cu caracter personal; obstrucționarea activității profesionale legitime a unui jurnalist; amenințare împotriva judecătorului sau evaluatorului.

Procesul acesteia a început la sfârșitul lunii martie. Agenția Interfax notează că Sapega i-a trimis o cerere de clemență președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

Despre Roman Protasevici, disidentul bielorus care a fondat canalul Nexta TV, nu se mai știe nimic din luna iunie a anului trecut, când autoritățile belaruse au anunțat că acesta a fost mutat în arest la domiciliu.

În 2019, Protasevici a fugit din Belarus, de teamă că va fi arestat, însă a continuat să critice regimul lui Lukașenko din exil, în Lituania. Jurnalistul riscă 15 ani de închisoare pentru acuzațiile de organizare a protestelor masive, care au izbucnit după alegerile prezidențiale bieloruse din august 2020, pe care Lukașenko susține că le-a câștigat cu aproape 80% din voturi. Uniunea Europeană și alte state occidentale nu au recunoscut scrutinul, despre care se crede că a fost fraudat. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram