Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default în Rusia, condiția Moscovei și apelul solistului DDT

externe

Cât costă războiul. Ucraina a recunoscut, în premieră, suma uriaşă cheltuită pentru a se apăra în faţa invaziei Rusiei

13 mai 2022, ora 09:41
Distribuie:

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, ministrul Finanţelor de la Kiev a vorbit despre cheltuielile uriaşe pe care ţara le-a făcut în domeniul apărării. Ucraina a fost obligată să cheltuiască 245,1 miliarde de grivne (8,3 miliarde de dolari) pentru a-şi apăra ţara în faţa invaziei Rusiei, scrie Adevărul.

Război în loc de dezvoltare, a declarat ministrul Finanţelor de la Kiev, citat de Reuters.   

Aceste sume uriaşe au fost luate din fondurile alocare iniţial pentru dezvoltare. Cu miliardele de dolari s-au achiziţionat arme, s-au făcut reparaţii, au fost ajutate persoanele care au avut de suferit de pe urma războiului.    

Guvernul a colectat doar 60% din taxele şi impozitele planificate pentru luna aprilie, un deficit care a fost suplimentat până la echivalentul a 79,5% din subvenţiile de la partenerii externi.   Serghei Marchenko, ministrul Finanţelor din Ucraina, a declarat că ţara sa are nevoie urgentă de sprijin extern deoarece este obligată să canalizeze suplimentar miliarde de dolari în cheltuieli de urgenţă.  

Ucraina a primit aproape 2 miliarde de dolari sub formă de finanţare externă în luna aprilie. 

„Dacă nu luăm în considerare ajutorul extern, estimăm acum încasarea veniturilor în mai-iunie la nivelul de 45-50% din (ceea ce a fost) planificat, cu condiţia ca situaţia să nu se înrăutăţească", a declarat Marchenko pentru Reuters.   

Cele 8 miliarde de dolari cheltuite de Ucraina cu războiul echivalează cu totalul cheltuielilor statului efectuate într-o lună (conform cheltuielilor anuale din 2021). 

Kievul discută acum diferite tipuri de sprijin financiar extern, printre care se numără fondurile drepturilor de tragere (DST), lansat de Fondul Monetar Internaţional. Ţările dezvoltate îşi pot direcţiona o parte din DST către acest cont.

Ministrul Finanţelor a adăugat că Ucraina se aşteaptă să primească un împrumut de aproximativ 1 miliard de dolari canadieni (aproximativ 767 de milioane de dolari) din Canada, în luna mai, prin intermediul contului.

Guvernul a împrumutat aproximativ 2,4 miliarde de dolari prin plasarea de obligaţiuni de război interne şi nu intenţionează să emită niciun alt instrument nou de datorie comercială, a mai declarat Marchenko.

Banca centrală a Ucrainei a oferit guvernului un ajutor financiar de 100 de miliarde de grivne (3,4 miliarde de dolari) prin achiziţionarea directă de obligaţiuni de război în portofoliul său.

„Încercăm să maximizăm finanţarea comercială prin obligaţiuni guvernamentale de război şi volumul asistenţei din partea partenerilor noştri şi, în cele din urmă, contăm pe finanţarea de la banca centrală", a mai spus ministrul Finanţelor, citat de Reuters.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram