Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

politic

CC a respins sesizarea deputaților BCS privind suspendarea legii care interzice panglica Sf. Gheorghe

06 mai 2022, ora 12:03
Distribuie:

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) privind suspendarea legii care interzice simbolurile agresiunii ruse în Ucraina - V, Z și panglica negru - oranj, numită panglica Sfântului Gheorghe. Decizia a fost luată joi, 5 mai, la două zile după ce deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus sesizarea. 

Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial. 

La o săptămâna de la adoptarea modificărilor la lege, deputații comuniști și socialiști s-au adresat pentru prima dată la CC, pe marginea acestor modificări la lege. Cei doi au înregistrat o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022. Mai exact, sunt nemulțumiți de interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe. 

Deputații BCS spuneau atunci că consideră ilegale amendamentele aprobate, „întrucât articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor”. În opinia acestora, legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului.

Înalta Curte a declarat sesizarea drept inadmisibilă.

Moldova a interzis în data de 7 aprilie simbolurile rusești „Z”, „V”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Tot sub interdicție se află și panglica Sf. Gheorghe, care este folosită nu numai de soldații ruși în războiul cu Ucraina, ci și în timpul sărbătoririi zilei de 9 mai, în Rusia și în alte țări.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram