Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal, evacuați, mesajul lui Zelenski și armistițiul Moscovei

social

Ce indemnizație va primi ex-președintele Curții de Apel Bălți, învinuit de îmbogățire ilicită, după plecarea din sistem

10 mai 2022, ora 12:02
Distribuie:

Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, învinuit de îmbogățire ilicită și care a pleacat din fotoliul de judecător în luna martie va primi o indemnizație de peste 200 de mii de lei după plecarea din sistem. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Prin urmare, potrivit calculelor, magistratul urmează să primească circa 234 de mii de lei din bugetul de stat. Cu șapte voturi, a fost acceptat demersul președintelui Curții de Apel Bălți privind acordarea indemnizației de concediere, respectiv Ministerul Finanțelor urmează să aloce mijloacele financiare.

Membrul CSM, Petru Moraru a declarat că, confrom legii cu privire la statul de judecător „judecătorul demisionat sau pensionat beneficiază de o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. 

„Potrivit datelor Serviciului Resurse Umane, ex-președintele Curții de Apel Bălți are complet lucrați în funcție 18 ani ce constituie conform calcului cifra de peste 234 mii de lei... Nu văd altă soluție decât acceptarea și admiterea acestui demers pentru așa cere legea”, a precizat Petru Moraru.

TV8.ma reamintește că 22 martie, cererea de demisie a lui Alexandru Gheorghieș a fost acceptată de CSM. Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, învinuit de îmbogățire ilicită, nu a indicat motivele pentru care se retrage. 

Totodată reamintim că procurorii anticorupție au descins în data de 17 noiembrie cu percheziții în biroul de serviciu, domiciliul și automobilul care se află în folosința magistratului, învinuit de îmbogățire ilicită.

În urma acestora, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină și valută națională, proveniența cărora nu a putut fi explicată de către judecător. Gheorghieș s-a aflat în arest preventiv în izolator din luna noiembrie 2021 până în ianuarie, când a fost transferat în arest la domiciliu. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram