Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

social

Cetățenii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de burse mai mari

Foto simbol
06 mai 2022, ora 13:08
Distribuie:

Veste bună pentru cetățenii din Republica Moldova care studiază în România. Aceștia vor primi burse mai mari după ce plenul Camerei Deputaţilor din România a adoptat un proiect de lege care stabileşte că studenții moldoveni care studiază în facultăţile de stat din România vor primi burse în aceleaşi condiţii precum cele acordate studenţilor cu cetăţenia română şi domiciliul în România, informează presa română

Conform proiectului, bursele vor crește de la aproximativ 320 de lei românești la 700 de lei pe lună. Aceste prevederi urmează să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023-2024.

„Statul român poate acorda anual burse pentru sprijinirea românilor de pretutindeni, care doresc să studieze în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, pe baza metodologiilor aprobate, prin ordin comun al ministrului Educaţiei Naţionale, ministrului pentru românii de pretutindeni, ministrului Afacerilor Externe. Statul român poate acorda, anual, burse pentru cetăţenii străini care doresc să studieze în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, astfel: în baza unor acorduri bilaterale, în baza ofertei unilaterale a statului român, la propunerea altor ministere prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiect.

În prezent, bursele acordate studenților sunt de aproximativ 65 de euro pe lună la licență, de 75 de euro pe lună pentru masteranzi și 85 de euro pentru doctoranzi.

„Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni este egal cu valoarea burselor sociale acordate studenţilor români de la ciclurile de studii universitare de licenţă şi masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenţii de la ciclul de studii universitare de doctorat. Bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţei de vară, iar beneficiarii acestora pot primi şi burse pentru performanţe academice, în aceleaşi condiţii cu studenţii cetăţeni români”, potrivit proiectului de lege.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram