Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

Contractarea serviciilor sociale va fi reglementată prin lege în R. Moldova

12 mai 2022, ora 13:34
Distribuie:

Contractarea serviciilor sociale de către autoritățile administrației publice locale va fi reglementată prin lege. Parlamentul a aprobat, joi, 12 mai, în prima lectură, proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede operarea modificărilor la Legea asistenței sociale, Legea cu privire la serviciile sociale, Legea privind achizițiile publice, Legea privind administrația publică locală. Proiectul a fost susținut cu votul a 76 de deputați și va fi transmis spre dezbateri în plen, în cea de-a doua lectură.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, care este și autorul inițiativei, proiectul oferă o claritate și simplifică procedurile de contractare a serviciilor sociale, ceea ce ar putea fi o soluție optimă pentru mai multe autorități publice în vederea asigurării comunității cu serviciile sociale necesare.

Astfel, se propune reglementarea activității autorităților administrației publice locale în vederea evaluării, planificării și contractării serviciilor sociale necesare comunității.

În acest sens, autoritățile administrației publice centrale și locale vor efectua evaluarea anuală a necesităților de acordare a serviciilor sociale, cu implicarea în acest proces a prestatorilor de servicii sociale și a organizațiilor necomerciale care apără drepturile și interesele beneficiarilor de servicii sociale.

De asemenea, autoritățile vor  aproba programul de dezvoltare a serviciilor sociale, elaborat în baza necesităților stabilite în urma evaluării.

Proiectul mai prevede reglementarea planificării și modalității de contractare a serviciilor sociale.

Totodată, se propune ca operatorii economici (prestatorii de servicii sociale) să fie scutiți de obligativitatea de a oferi garanții de bună execuție a contractelor și/sau garanții de ofertă, pentru prestarea serviciilor sociale.

La fel, se propune excluderea condiții obligatorii a operatorului economic, eligibil pentru prestarea serviciilor sociale, de a nu fi contractat pentru serviciile în cauză de către autoritatea contractantă, în ultimii trei ani.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram