În perioada ianuarie-martie 2002, indicele prețurilor producătorului la produsele agricole a constituit 108,4% față de perioada respectivă a anului 2021. Potrivit datelor Biroului național de Statistică (BNS), cel mai mult s-au scumpit produsele de origine animală.
În primele trei luni ale anului curent, s-a înregistrat majorarea prețului producătorului cu 18,8% la produsele animaliere. Respectiv ouăle s-au scumpit cu 23,8%, vitele și păsările în masă vie se vând cu 18,7% mai scump. Prețul porcinelor este mai mare cu 28,5%, iar cel al bovinelor – cu 25,2%, ovinele și caprine – sunt mai scumpe cu 14,9%. Față de ianuarie-martie trecut, laptele în acest an se vinde cu 12,6% mai scump.
Totodată, în perioada de raport, prețurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 1,6% față de ianuarie-martie 2021.
Această majorare a fost determinată preponderent de creșterea prețurilor la rapiță – de 2,2 ori. Cel mai mult s-a scumpit soia – cu 49,5%, floarea-soarelui – cu 14,5%, legumele – cu 14,1%, strugurii de soiuri de masă – cu 11%, cartofii – cu 8,1%, orzul – cu 7,5%, grâul – cu 4,7%.
În același timp, s-au micșorat prețurile producătorului la fructe – cu 34,2%, porumb boabe – cu 8,7%.