Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

politic

Cum o eroare de traducere pe Facebook a provocat un adevărat scandal la Chișinău. BCS: „Sunt necesare explicații clare”

Foto: Students 4 Best Evidence
05 mai 2022, ora 12:13
Distribuie:

O declarație a președintelui Radei de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, după întrevederea de miercuri, 4 mai, cu spicherul Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a provocat indignare la Chișinău. Într-o postare pe Facebook, Stefanciuk a scris că a vorbit cu Grosu despre „oferirea tehnicii militare Ucrainei, dar și despre asistența pusă la dispoziție de țara noastră în vederea deminării teritoriilor eliberate. Mesajul a fost postat în limbile ucraineană și română, însă traducerea automată a acestuia în limba rusă l-a denaturat practic în totalitate, generând un adevărat scandal. 

„Sunt bucuros să îl primesc la Kiev pe spicherul Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu. Am discutat despre oferirea tehnicii militare Ucrainei, asistența oferită pentru deminarea teritoriilor eliberate de sub ocupație rusă și impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei”, este mesajul original postat de șeful Radei. 

 

„Sunt bucuros să îl primesc la Kiev pe spicherul Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu. Am discutat despre oferirea tehnicii militare Ucrainei și oferirea ajutorului la schimbul teritoriilor eliberate și  impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei”, este mesajul tradus de Facebook în limba rusă, care a provocat în special indignarea opoziției parlamentare de la Chișinău. 

 

Foto: INDEX

Supărați foc pe declarațiile șefului Radei ucrainene, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au cerut la ședința de joi, 5 mai, a Parlamentului audierea șefului SIS, a ministrului Apărării și a celui de la Externe. „Asemenea declarații încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova”, a declarat deputatul BCS, Grigore Novac. 

Iar Vlad Batrîncea a spus că Igor Grosu ar trebui să ofere explicații. 

„Este scandaloasă această declarație și sunt necesare explicații clare din partea colegului nostru din Parlament, Igor Grosu și a întregii conduceri”, a spus deputatul BCS, Vlad Batrîncea. 

„Republica Moldova trebuie să contribuie la dialog și pace, acesta e rolul unei țări mici, suntem profund indignați și deranjați de declarația de ieri a președintelui Radei de la Kiev. La ce teritorii se referă colegul din Rada Supremă? Ce teritorii eliberează R. Moldova ori ce teritorii trebuie să îi revină, teritorii istorice, sudul Basarabiei? În ce ne atrag vecinii noștri?”, a mai declarat Vlad Batrîncea. 

Deputatul BCS s-a mai arătat deranjat de „lipsa de reacție din partea Ministerului de Externe”. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram