Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

externe

Dezastru de proporţii: Rusia ar fi pierdut un întreg batalion în încercarea de a traversa râul Severskii Doneţ

13 mai 2022, ora 16:59
Distribuie:

Trupele rusești au încercat să înoate până la țărm într-o traversare eșuată a unui râu din Ucraina, după ce au fost atacate de militarii ucraineni. Imaginile aeriene surprinse de forțele ucrainene arată amploarea pagubelor, anunță BBC, citată de Mediafax.

Rușii și-au început tentativa de traversare a râului Severskii Doneț în 8 mai. Traversarea trebuia să fie făcută de două campanii de soldați și 30 de unități de echipament, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie și transportatoare blindate de trupe, potrivit serviciului ucrainean de informații InformNapalm.

Imediat ce rușii au început traversarea, forțele ucrainene au distrus podul de pontoane, iar trupele rusești „au căzut în capcană”, a precizat serviciul.

Militarii ruși au suferit pierderi grele și multe trupe au încercat să scape și să înoate spre celălalt mal, dar ucrainenii au deschis imediat focul asupra lor, a adăugat acesta.

Acesta a precizat că s-a tras asupra unui tanc care a încercat să ajungă pe podul de pontoane din apă și s-a „răsturnat” pe o parte, iar altele au fost distruse, adăugând că membrii echipajului s-au înecat.

Peste 70 de unități de echipament militar rusesc au fost pierdute în urma traversării nereușite, iar Ucraina susține că peste 1.000 de soldați ar fi putut fi uciși. 

Ministerul britanic al Apărării a declarat că imaginile sugerează că Rusia a pierdut aproape un întreg batalion şi echipamentul desfăşurat în timp ce traversa râul Doneţ la vest de Severodonetsk.

Justin Crump, expert în securitate şi fost militar britanic, spune că traversarea "a eşuat spectaculos". Dar el spune că afirmaţia Ucrainei potrivit căreia ar fi eliminat peste 1.000 de oameni este probabil supraestimată.

Vorbind pentru BBC, directorul general al companiei de consultanţă în domeniul securităţii Sibylline a estimat că au fost ucişi mai mult de 140-180 de ruşi.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram