Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

social

Dosarul licitațiilor trucate: Măsuri preventive mai blânde în privința președintelui Consiliului raional Cahul

04 mai 2022, ora 14:16
Distribuie:

Măsuri preventive mai blânde în privința președintelui Consiliului raional Cahul și altor trei figuranți în cadrul dosarului licitațiilor trucate.

În data de 3 mai, în cadrul Judecătoriei Cahul, sediul Central s-a examinat demersul procurorului anticorupție privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, aplicată în privința președintelui Consiliului raional Cahul.

Prin urmare, în rezultatul examinării demersului vizat, instanța de judecată a decis aplicarea unei măsuri preventive mai blânde în privința președintelui raionului Cahul, plasându-l sub control judiciar, pe un termen de 60 zile.

Totodată, Judecătoria Cahul a examinat demersurile procurorilor anticorupție de prelungire a măsurilor preventive în privința la alți trei figuranți din cadrul aceluiași dosar penal.

- în privința șefului Direcției regionale construcții din cadrul Consiliului raional Cahul, măsura preventivă aplicată sub formă de arest preventiv a fost înlocuită cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile;

- în privința unui specialist din cadrul Direcției achiziții publice, măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu a fost înlocuită cu liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile;

- în privința administratorului unui agent economic s-a dispus eliberarea din arest la domiciliu, în lipsa aplicării unei alte măsuri preventive.

În acest context, informăm că, procurorii anticorupție consideră deciziile instanței de judecată ca fiind neîntemeiate, urmând să le conteste în termen de 3 zile la Curtea de Apel Cahul, insistând pe menținerea măsurilor anterioare, ca fiind necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale pe caz.

În data de 18 aprilie, procurorii anticorupție au înaintat demers privind suspendarea din funcție a președintelui raionului Cahul, adresat Consiliului raional Cahul.

Până în prezent, nu există încă o decizie pe marginea demersului înaintat de către procurori privind suspendarea din funcție.

În cadrul ședinței Consiliului raional Cahul din 19 aprilie, a fost prezentată o dispoziție semnată de către președintele raionului Cahul, care deși se afla în arest la domiciliu, a împuternicit o altă persoană să exercite atribuțiile sale.

În prezent, urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare.

Tv8.md reamintește că acum câteva săptămâni, nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii din oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție și ofițerii CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. 

Aceștia sunt învinuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

Potrivit materialelor cauzelor penale, învinuiții ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici, pe care i-ar fi gestionat din umbră.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram