Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

Dosarul terenurilor de la Durlești: 23 de percheziții, 9 învinuiți și sechestre pe bunuri imobile. Detalii de la PA

Foto simbol
05 mai 2022, ora 18:53
Distribuie:

Procuratura Anticorupție (PA) informează că de la începerea anchetei în dosarul denumit generic „Terenurile de la Durlești” au fost efectuate 23 de percheziții și audiate 45 de persoane, în calitate de martori, declarațiile cărora în cumul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de învinuiți 9 persoane, pentru participație la săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari.

„Au fost examinate și soluționate peste 30 cereri care au fost depuse de către învinuiți și apărătorii acestora. Au fost autorizate și efectuate 23 percheziții. Au fost autorizate și efectuate peste 34 ridicări de documente, precum și a altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare și a fost efectuată examinarea a peste 3000 file a documentelor ridicate de la autoritățile publice, cât și fișiere video și audio”, precizează PA.

În investigarea cauzei penale au fost autorizate și efectuate 16 măsuri speciale de investigații și a fost dispusă efectuarea a 3 expertize judiciare (tehnică a dispozitivelor electronice; grafoscopică a înscrisurilor), dintre care una încă este în proces de executare.

„Au fost autorizate și puse sub sechestru 11 terenuri de pe teritoriul Republicii Moldova, 2 terenuri, și respectiv 1 bun imobil din România, a căror valoare totală constituie 10 273 365,67 lei și au fost expediate spre executare 19 delegații, adresate Serviciului de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Direcției Analitică a Centrului Național Anticorupție”, potrivit notei informative remise de PA.

TV8.md reamintește că, liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și consilierul municipal Veaceslav Nedelea sunt bănuiți în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. Cei doi sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești. Cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare. 

Schema frauduloasă cu terenurile de la Primăria Durlești ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei. Potrivit CNA, Veaceslav Nedelea, care a fost primar interimar la Durlești, ar fi avut rol de organizator al grupului. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/ANCHETĂ/ O nouă schemă cu terenuri la Durlești: Legătura cu un ex-deputat și foști șefi la Anticorupție și Moldovagaz

14 martie 2022, 10:03

Ar fi intrat în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii. Detalii din dosarul terenurilor de la Durlești, rolurile lui Costiuc și Nedelea

14 ianuarie 2022, 10:01

/VIDEO/ Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea, reținuți după ce CNA și PA au desfășurat percheziții în dosarul terenurilor de la Durlești

12 ianuarie 2022, 08:01

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cel mai scump cartier al Durleștiului - „Poiana Domnească”: Zeci de terenuri, ajunse la rudele foștilor primari Crudu și Nedelea

13 decembrie 2021, 13:12

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram