Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

timp liber

După doi ani de restricție, Muzeul Național de Artă al Moldovei invită cetățenii la Noaptea Europeană a Muzeelor

13 mai 2022, ora 12:01
Distribuie:

Pe 14 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor deschide ușile vizitatorilor după doi ani de restricție. Pentru această ediție, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație, recitaluri de muzică clasică și jazz, poezie, gravură și masterclass de autoportret cu artiști plastici, toate acestea fiind accesibile publicului între orele 17.00 și 23.00, relatează IPN.

De la începutul anului până în prezent activitatea expozițională a muzeului a fost intensă, Noaptea Muzeelor fiind un eveniment care va pune în valoare acest fapt, asigurând accesul publicului gratuit la toate colecțiile. 

„În această perioadă Muzeul Național de Artă al Moldovei se bucură de un număr mare de vizitatori, cu o medie între 1000 și 2000 de persoane zilnic. Importanța evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor constă în asigurarea accesului gratuit la colecțiile muzeului a unui număr cât mai larg de vizitatori și accesul acestora în cadrul atelierelor organizate. Ne vom strădui să asigurăm condițiile cât mai potrivite pentru confortul celor care vor participa la eveniment. După doi ani de restricționare, ediția din acest an este mai specială. Ne așteptăm la un număr foarte mare de vizitatori și datorită programului cultural ce cuprinde recitaluri de muzică care vor crea interferențe între artele vizuale, muzică și poezie”, a declarat Tudor Zbârnea, director general MNAM.

Potrivit Luciei Postica, director adjunct MNAM, în această ediție s-a pus în valoare colaborarea între instituțiile de cultură. Începând cu ora 17.00 până la încheierea evenimentului, programul muzical va fi variat. 

„La intrare în muzeu va fi distribuit un program detaliat al evenimentelor. Vor fi prezenți elevii de la Școala de Arte „Al. Stârcea”, Liceul Republican de muzică „S.Rahmaninov”. De la Sala cu Orgă vor concerta artiști precum Ion Negură – flaut, Olga Iuhno – pian. Le vom admira pe solistele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” – Elena Demirdjean, Adriana Spunei, Violeta Botezatu, la pian – Marian Stârcea. Va fi prezent și Corul Național de Cameră și mulți alți artiști. Pe lângă muzică, vor fi organizate ateliere de creație pentru copii și adulți. Doi artiști plastici vor interacționa în timpul atelierelor cu publicul și vor crea artă. Totodată, ne bucurăm să avem și un atelier de poezie care va fi moderat de poetul și dramaturgul Dumitru Crudu”, a declarat pentru IPN Lucia Postica.

Atelierul de gravură va fi moderat de graficianul Ruslan Roșca. 

„Este un atelier ce va prezenta una din tehnicile de gravură, precum linogravura, și în paralel va fi susținut desenul de expresie grafică – lucrul liberti cu mai multe tipuri de instrumente clasice și improvizate din bambus pe diferite tipuri de hârtie pentru acuarelă, hârtie cretată, hârtie din orez. Scopul acestui atelier este de a aduce la cunoștință publicului că mai sunt și alte tehnici interesante și captivante în domeniul artei și totodată de a-i învăța să găsească armonia între alb și negru. Vârstele pentru acest atelier încep de la 15 ani, deoarece sunt instrumente ascuțite care, din neatenție, pot produce incomodități celor din jur”, a precizat Ruslan Roșca, artist plastic.

Mihai Țăruș, maestru în arte, va oferi publicului un masterclass de autoportret. 

„Atelierul Autopertret lansat de muzeu este o inițiativă interesantă. Cei care vor fi tentați să încerce un autoportret e posibil să se exteriorizeze într-o postură neașteptată, necunoscută. Ceea ce noi suntem și ce credem despre noi sunt lucruri diferite. Acesta a fost intereseul meu când făceam autoportretele. Poate și cei ce vor încerca un autoportret vor avea surpriza de a descoperi ceva necunoscut în ei”, a menționat Maestru Țăruș.

Noaptea Europeană a Muzeelor se află la cea de-a 18-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram