Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default în Rusia, condiția Moscovei și apelul solistului DDT

social

/VIDEO/ Fără mese de pomenire și aglomerație: Cum a fost Paștele Blajinilor în cel mai mare cimitir din Europa

Foto simbol
02 mai 2022, ora 21:34
Distribuie:

La cimitirul Sfântul Lazăr din Capitală, am găsit aglomerație mai mult pe aleile centrale și la intrare. Pe la morminte însă - nu prea erau oameni. Pe an ce trece, tot mai puțini respectă această tradiție, ne-a spus și unul dintre preoții întâlniți la cimitir. După doi ani de pandemie, când oamenii au stat mai mult pe-acasă, lumea a devenit mai cumpătată, iar mesele întinse pe morminte și pomenele scumpe n-au mai fost la ordinea zilei.

Printre sutele de familii care au venit astăzi la cimitirul Sfântul Lazăr din Capitală era și familia Saviuc. De 14 ani, se strâng împreună pentru a-și aminti de fiul lor, care s-a stins într-un accident rutier. 

„Toată familia aici, frate, cumnat, toți venim să-i comemorăm cum s-ar spune. Au și ei o zi a lor în care ne îngrămădesc, altfel nu ne putem îngrămădi. Ca în fiecare an”.

După doi ani în care accesul în cimitire a fost restricționat, oamenii spun că s-au bucurat de reîntâlnirea cu cei dragi și au depănat amintiri: 

„Pur și simplu trei ani nu au fost și acum ne-am strâns de o plăcere”.

 „Ne aducem aminte din copilărie cum a fost. Suntem un neam bogat cu multe rude și din partea mamei și a tatălui și desigur ne e interesant să ne adunăm și să depănăm amintiri”.

 „Este de datoria noastră să-i pomenim și să le spunem că ne este tare dor de ei”.

De această dată, a fost mai puțină lume la cimitir, iar pe an ce trece tradițiile se pierd, ne-a spus unul dintre preoți:

 „Pe parcursul anilor, de când venim la cimitir, iaca sunt vreo 15 ani. De ce merge lume tot mai puțină. După cum știți cum mor satele în Moldova așa și tradițiile, oamenii se răresc la noi în Moldova”.

La unele morminte nu am văzut pe nimeni, iar la altele se zărea doar câte un bătrân. Întrebată de ce a venit singură, această femeie ne-a spus că fiica sa e plecată, iar nepoții sunt ocupați:

- Am venit singură pentru că fiica mea e în Italia, iar nepoții lucrează. Și am venit singură, ce să fac”.

S-a pierdut și tradiția meselor întinse și a pomenelor scumpe. Oamenii spun că alta este valoarea acestei sărbători. 

„-Păstrați tradiția, dați de pomană? 
- Absolut, numai că înainte veneam cu toate. Ca să ajungem la un moment dat că totul este iată lumânarea, rugăciunea, iar celelalte vor fi acasă, la masă. Iar aici asta este cel mai important”.

N-au rămas însă în această zi fără câștig cerșetorii, care s-au strâns întrun număr mare în cimitir și au așteptat milostenia celor veniți. 

Cu buzunarele pline și mulțumiți după această zi au plecat acasă și comercianții care, cu acordul primăriei, au amenajat o mini-piață chiar la intrările în cimitirul Sfântul Lazăr. Florile au fost la mare căutare. 

„La mormânt, așa se pune. 
-N-ați luat de acasă, v-ați gândit că găsiți aici? 
- Da, în transport e tare greu cu ele”.   

„Florile trebuie vândute oriunde. Și oricât ar costa, costă mai mult dacă ne referim la gestul prin care ne exprimăm sentimentele. Scumpe sau nu, depinde de persoana care le cumpără”.

Cimitirul Sfântul Lazăr, cu o suprafață de 2 milioane de metri pătrați, este cel mai mare cimitir din Europa. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram