Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

externe

/FOTO/ Însemnările despre război ale unui copil de 8 ani: „Mi-au murit bunicii, cei doi câini și iubitul meu oraș”

05 mai 2022, ora 19:42
Distribuie:

De la începutul războiului, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol, a trăit prin adăposturi, alături de familia sa. A văzut cum normalitatea cunoscută dispare în fața bombelor lansate de ruși: bunicii au murit, el și părinții au fost răniți, iar orașul lui a devenit o grămadă de moloz. Copilul și-a notat toate gândurile într-un jurnal, care a fost găsit de un fotograf de pe front. Unde se află acum Yehor nu este clar, cum nu este clar nici destinul său, relatează Libertatea.

Pagini din jurnalul lui Yehor au fost publicate pe Twitter de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează Daily Mail. 

„De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor în jurnal. Apoi, în același jurnal scrie, mai târziu: „Bunicul a murit”. Într-un colț se vede 25, ceea ce poate fi data.

Pe o altă pagină, băiatul spune că a fost și el rănit într-un bombardament. La fel și sora lui, de 15 ani, dar și mama lui. „Eu am o rană la spate. Pielea surorii mele este arsă. Mama are o lovitură la cap și o gaură de glonț în picior. Stăm la rând să fim pansați”. 

Însemnările băiețelului sunt însoțite de desene care înfățișează case care se dărâmă, soldații înarmați în luptă, tancuri și elicoptere.

Jurnalul lui Yehor a fost găsit de un fotograf în Mariupol. Nu este clar ce s-a întâmplat cu băiatul, nici unde se află, nici dacă este în viață.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, în 24 februarie, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți. Bilanțul ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care nu există date exacte din teritoriile controlate de ruși. 

Mariupol este orașul-port care a fost asediat din primele zile ale războiului declanșat de ruși. Orașul a fost practic ras de pe suprafața pământului de trupele rusești, civili și ultimii apărători ucraineni refugiindu-se la oțelăria Azovstal. 

În ultimele zile, în baza unor acorduri cu partea rusă, sub coordonarea ONU, ucrainenii au reușit evacuarea unor civili, președintele Zelenski afirmând miercuri noaptea că a fost încheiată a doua etapă a evacuării, fiind eliberați alți 344 de civili.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram