Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

social

/FOTO/ Mesaj sfidător la Tomai! Simbolurile Z, V și panglica Sf. Gheorghe, desenate pe asfalt la intrarea în localitate

04 mai 2022, ora 09:46
Distribuie:

Mesaj sfidător la Tomai! Simbolurile Z, V și panglica Sfântului Gheorghe, utilizarea cărora este interzisă în Republica Moldova, au fost desenate noaptea trecută pe asfalt, la intrarea în localitate. 

Literele Z și V, simbolurile invaziei ruse în Ucraina, au fost scrise cu oranj în mesajul în limba rusă „Găgăuzia e cu voi”. Sub mesaj, au fost desenate linii oranj-negru, simbolul panglicii Sfântului Gheorghe, interzisă prin lege în Republica Moldova, dar permisă printr-o lege locală în UTA Găgăuzia. 

Cazul este documentat de poliție, scrie presa locală. Anterior, la intrare în satul Copceac, a fost inscripționat mesajul „Rusia, suntem cu tine”.  

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și la fel nu au participat.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

De cealaltă parte, în 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat o decizie prin care este permisă purtarea simbolurilor victoriei, inclusiv utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale. Decizia a fost semnată în data de 3 mai de bașcanul Irina Vlah. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram