Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

Jumătate din numărul procurorilor se declară cu datorii, în același timp, fiecare deține câte 2 mașini și 4 terenuri

13 mai 2022, ora 14:15
Distribuie:

Aproape jumătate din numărul procurorilor din țară raportează că sunt datori la instituțiile financiare de unde au luat credite și împrumuturi. Cel puțin așa indică rezultatele raportului Transparency International – Moldova, cu privire la  monitorizarea veniturilor și averilor procurorilor.

Potrivit raportului, în 2020, circa  46% din procurori au raportat credite și împrumuturi.  În 2020, unui procuror îi reveneau în medie 1,7 credite. În același timp, o mare parte a împrumuturilor au fost declarate a fi luate de la rude, priteni, părinți.  

„Valoarea unor împrumuturi luate de procurori de la părinţi şi persoane de încredere este foarte mare, atingând 3 milioane de lei. Există riscul declarării de către unele persoane a datoriilor fictive pentru a justifica cheltuielile de restituire a acestora”, se arată în raport.

Totodată, raportorii au atras atenția la „veniturile obținute din depuneri la instituțiile financiare”.

„Este de remarcat că unele venituri consistente din depunerile la instituţiile financiare nu corespund activelor financiare declarate, ceea ce ar însemna că nu toate activele financiare din ţară şi străinătate au fost declarate sau că aceste venituri au o altă provenienţă decât cea declarată”, se menționează în raport.

Totodată, circa 4/5 din procurori au indicat că dețin imobile, însă ceilalţi n-au declarat nimic, nici măcar case şi apartamente în care ar locui. Analiza declarațiilor de avere și interese personale ale procurorilor denotă că unui procuror sau unei familii de procuror i-ar revenit, în medie, circa 4 terenuri cu o suprafaţă medie de 1,7 ha.

„Efectiv sunt procurori și familii de procurori care au declarat până la 163 de terenuri”, se arată în document.

Autorii raportului mai atrag atenția asupra faptului că este în creștere și numărul persoanelor care declară mijloace de transport, precum şi numărul acestor mijloace. Unui procuror îi revin, în medie, 2 autoturisme.

„Valoarea unor vehiculele declarate este destul de mare, peste 1 mil. lei, o parte din declaranţi au indicat în anii în care au procurat astfel de automobile donaţii şi/sau venituri importante din înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile. De remarcat că valoarea declarată a unor autoturisme trezeşte suspiciuni, jurnaliştii de investigaţie relatând despre multiple cazuri când aceasta ar fi diminuată”, se arată în raport.

Autorii raportului fac referință și la pensia medie lunară a procurorilor, care este „în creştere continuă”. Potrivit situaţiei la 1 ianuarie curent,  aceasta a constituit cca 18 mii lei, depăşind de cca 7 ori pensia medie lunară pe ţară şi de cca 9 ori – pensia minimă lunară.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram