Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

Kievul a cerut din nou cele 6 MiG-uri moldovenești, chiar dacă sunt nefuncționale. Chișinăul refuză să le transmită

06 mai 2022, ora 13:01
Distribuie:

Ucraina a cerut oficial, din nou, Republicii Moldova cele șase MiG-uri pe care le deține, chiar dacă acestea sunt practic nefuncționale și nu au mai fost ridicate de la sol de ani de zile. Solicitarea repetată a venit din partea președintelui Radei de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, în timpul întâlnirii pe care a avut-o miercuri, 4 mai cu spicherul Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. 

„Știm că aveți șase avioane MiG, care nu mai sunt funcționale. Ne-am putea înțelege să ni le transmiteți, iar noi să efectuăm lucrări de reparație. Pentru noi, ar fi foarte important dacă ați găsi această posibilitate”, a declarat Ruslan Stefanciuk la întrevederea cu Igor Grosu. 

Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt PAS, partidul cu majoritate în Parlament, a declarat pentru mai multe surse media că țara noastră nu poate oferi tehnică militară Ucrainei în condițiile statutului său de neutralitate.

În luna aprilie, presa de la Kiev a scris că autoritățile ucrainene au cerut Republicii Moldova să îi transmită cele șase avioane MiG pe care le are. De atunci, oficialii de la Chișinău nu au spus niciodată cu exactitate dacă Ucraina a solicitat să îi fie transmise aparatele de zbor și nici dacă R. Moldova a refuzat.

Președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița s-au rezumat la declarații similare, menționând că „există state mult mai bine dotate din punct de vedere militar”. Cele șase avioane MiG se află pe aeroportul de la Mărculești, fiind într-o stare tehnică extrem de proastă. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram