Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pledează pentru discuțiile cu Chișinăul în formatul „1+1”, calificând că formatul „5+2” este „imposibil” cel puțin deocamdată. El a vorbit despre aceasta într-un interviu pentru presa din regiune.
„La modul real vedem înghețarea formatului „5+2”, dar acest lucru este obiectiv. Doi mediatori luptă între ei - Rusia și Ucraina - cum pot fi așezate la masa de negocieri? Este probabil irațional. Vorbim despre faptul că formatul nu poate funcționa temporar. Grupurile de lucru, de asemenea, nu pot obține rezultate în asemenea condiții. Reprezentanții politici lucrează dar fără format este destul de complicat. Respectiv, dacă nu există acest format, trebuie de optat pentru alte contacte în format „1+1””, a declarat Krasnoselski.
După exploziile de la sfârșitul lunii aprilie în stânga Nistrului, liderul separatist de la Tiraspol s-a întâlnit cu Dorin Recean, consilierul prezidențial și, ulterior, cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Referindu-se la rezultatele discuțiilor, Krasnoselski a vorbit despre un „optimism prudent” remarcând că este „prematur pentru totaluri”.
Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, discuțiile au vizat, în mare parte, reducerea tensiunii între cele două maluri ale Nistrului, iar aspectele politice au fost evitate. „Dacă am fi vorbit despre asta, dialogul nu ar fi reușit”, a spus Krasnoselski.
De altfel, Krasnoselski insistă că discuțiile cu Chișinăul, indiferent de format, nu pot include, cel puțin acum și în perioada imediat următoare, aspecte de ordin politic.
„Am spus, la ora actuală, formatul „5+2” este imposibil, trebuie să fie dezvoltate contacte în format „1+1”. Dar, dacă este să vorbim despre reglementarea politică, noi nici măcar în cadrul formatului „5+2” nu am deschis pachetul politic, suntem foarte departe. Sunt o serie de întrebări, care necesită răspuns înainte de a deschide blocul politic”, a spus Krasnoselski.
Mai mult, în opinia liderului separatist de la Tiraspol, „Moldova a renunțat juridic” la Transnistria în momentul în care a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.
„Unora le place să ne compare cu Kosovo, Osetia, Abhazia, RPD, PPL, dar noi ne deosebim de toate aceste teritorii prin faptul că Moldova a renunțat din punct de vedere juridic la noi. Este foarte important de înțeles acest lucru. Moldova și-a determinat vectorul – integrarea în Uniunea Europeană. Și, este foarte corect că noi nu abordăm probleme de ordin politic. Acest lucru este imposibil la ora actuală”, a spus Krasnoselski.
El a reiterat că Transnistria își dorește recunoaștere pe plan internațional, dar a specificat că acest lucru trebuie să se întâmple „fără vărsare de sânge”.