Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, lege marțială, risc de default în Rusia și apelul solistului DDT

externe

Macron a vorbit cu Putin la telefon, după o lună de pauză. Kremlinul cere Occidentului să nu mai furnizeze arme Ucrainei

03 mai 2022, ora 18:35
Distribuie:

Președintele francez, Emmanuel Macron, a discutat din nou la telefon, marți, 3 mai, cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru prima oară după reconfirmarea în funcție a liderului de la Elysee. Putin i-a spus lui Macron că Occidentul trebuie să înceteze furnizarea de arme Ucrainei, scrie Digi24.

„Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocități, prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev, precum și prin oprirea furnizării de arme către Ucraina”, a spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că autoritățile de la Kiev „sunt neserioase” când vine vorba de negocierile de pace, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi i-a învinovăţit pe „naţionaliştii” şi „neonaziştii” ucraineni pentru decesele din rândul civililor.

De asemenea, liderul rus i-a spus lui Emmanuel Macron că Moscova este în continuare pregătită pentru dialog cu Ucraina.

Comunicatul Kremlinului: 

„Vladimir Putin l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa în recentele alegeri prezidențiale și realegerea sa în funcția de șef al statului.

Schimbul de opinii privind situația din Ucraina a continuat. Președintele rus a informat cu privire la progresul operațiunii militare speciale de protejare a republicilor din Donbas, inclusiv eliberarea Mariupolului și evacuarea civililor reținuți de naționaliști la uzina Azovstal, în conformitate cu acordul la care s-a ajuns în cadrul întâlnirii lui Vladimir Putin cu secretarul general al ONU, António Guterres, la 26 aprilie.

(Vladimir Putin) a atras atenția asupra faptului că statele membre ale UE au ignorat crimele de război comise de forțele de securitate ucrainene și bombardamentele masive asupra orașelor și satelor din Donbas, care au dus la moartea civililor. S-a menționat că Occidentul ar putea contribui la oprirea acestor atrocități prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev și, de asemenea, prin oprirea furnizării de arme către Ucraina.

Președintele rus a prezentat principalele abordări ale negocierilor cu reprezentanții ucraineni, subliniind că, în ciuda inconsecvenței și nepregătirii Kievului de a lucra serios, partea rusă este în continuare deschisă la dialog.

Din partea Franței, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la problema emergentă a securității alimentare globale. În acest context, Vladimir Putin a subliniat că situația este complicată, în primul rând, de măsurile de sancționare ale țărilor occidentale și a menționat importanța bunei funcționări a infrastructurii globale de logistică și transport.

S-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri”.

Palatul Elysee nu a transmis deocamdată un comunicat despre convorbirea lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin.

Acest apel intervine în urma discuţiei telefonice care a avut loc sâmbătă, 30 aprilie, între şeful statului francez şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la peste două luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Preşedinţii francez şi rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani - de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului pe 24 februarie - dar nu şi-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.

Calificând „de nesuportat” imaginile cu numeroase cadavre descoperite în acest oraş, situat la nord-vest de Kiev, după retragerea armatei ruse, Emmanuel Macron a afirmat că autorităţile ruse ar trebui „să răspundă pentru aceste crime”.

Câteva zile înainte, la 29 martie, el discutase cu omologul său rus pe tema organizării unei posibile operaţiuni de evacuare a locuitorilor din oraşul Mariupol, port strategic la Marea Azov, asediat de armata rusă. „Nu sunt întrunite condiţiile” pentru aceasta, consemnase Macron la finalul acelei convorbiri cu Putin.

La 25 aprilie, Putin i-a adresat felicitări lui Macron cu ocazia realegerii sale în funcţie şi i-a urat „succes” în noul său mandat şi „sănătate”.

Preşedintele francez a explicat în repetate rânduri că l-a sunat pe liderul rus cu acceptul prealabil al lui Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit la Kiev după o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova în 7 februarie, într-o încercare de a împiedica invazia.

Aceste discuţii cu preşedintele rus, criticate de premierul polonez Mateusz Morawiecki, i-au permis lui Emmanuel Macron „să rămână în contact”, ceea ce „nu este o dovadă de complezenţă şi nici de slăbiciune”, a explicat Palatul Elysee în martie.

În cursul discuţiei telefonice cu Zelenski sâmbătă, Macron a anunţat că Franţa îşi va „intensifica” trimiterea de material militar către Ucraina, precum şi ajutor umanitar, livrări ce se ridică până în prezent la „peste 615 tone de echipamente furnizate” acestei ţări.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram