Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

politic

Maia Sandu califică drept „iresponsabile și îngrijorătoare” declarațiile unor oficiali ruși despre Transnistria

04 mai 2022, ora 16:55
Distribuie:

Președinta Maia Sandu califică declarațiile unor generali ruși privind intenția lor de a ajunge în Transnistria drept „iresponsabile și îngrijorătoare”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, unde șefa statului a reiterat că autoritățile de la Chișinău descurajează astfel de incidente. 

Totodată Maia Sandu a reiterat faptul că, în spatele atacurilor de la Tiraspol ar sta „forțe din interiorul regiunii transnistrene care sunt forțe pro-război și care își doresc destabilizarea situației din regiunea de securitate”.

„Incidentele care s-au produs în regiunea transnistreană acum câteva zile sunt îngrijorătoare. Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii, dar în același timp noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până în Transnistria și evident că aceste declarații sunt iresponsabile și îngrijorătoare”.

„Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente”, a conchis Sandu. 

Declarațiile vin în contextul în care un general rus de top a declarat săptămâna trecută că armata rusă urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și accesul în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a spus că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

TV8.md reamintește că președinta Maia Sandu a declarat că nu există o comunicare directă între autoritățile de la Chișinău și cele din stânga Nistrului.

Deși autoritățile de la Moscova au declarat că „urmăresc îndeaproape evoluția situației din Transnistria”, Maia Sandu a reiterat faptul că nu este planificată nicio discuție cu cei de la Kremlin.

Tv8.md reamintește că în seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa zisul MGB, a avut loc o explozie. Nu se știe, deocamdată, sursa deflagrației. Presa din stânga Nistrului scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. 

În această dimineață au avut loc alte explozii în orășelul Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Ținta ar fi fost două antene de radiotelecomunicații, construite în anii `60, care au fost aruncate în aer. 

În acest context, pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist, după explozia de luni în sediul MGB-ului transnistrean și cele din Maiac. Decizia a fost luată la ședința de marți, 26 aprilie, a Consiliului de Securitate din stânga Nistrului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram