Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

externe

Mărturiile soldaților ruși care au refuzat să mai lupte: „Vreau să mă întorc la familia mea, dar nu într-un sicriu”

13 mai 2022, ora 16:01
Distribuie:

Trupele ruse refuză să lupte în Ucraina, știind că pedeapsa este ușoară cât timp Rusia nu se află oficial în război, scrie The Guardian, care publică mărturii ale unor soldați ruși. „Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu”, spune unul dintre militarii care au refuzat să mai lupte în Ucraina, informează Digi24.

Când soldaților unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, să se pregătească pentru a doua desfășurare în Ucraina, frica s-a răspândit printre ei.

Unitatea, staționată în estul îndepărtat al Rusiei în timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârșitul lunii februarie și a purtat lupte grele cu forțele ucrainene.

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era în aceeași barcă. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă”, a spus Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real, pentru The Guardian.

„Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu.”

Împreună cu alți opt colegi, Dmitri le-a spus comandanților săi că refuză să se alăture invaziei. „Erau furiosi. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru”, a spus el.

Curând, a fost transferat la Belgorod, un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, unde a și rămas staționat. „Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi îndeplini îndatoririle în timpul rămas și apoi plec de aici”, a spus el. „Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu m-au putut obliga să plec.”

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază unele dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei, preferând în schimb să descrie invazia, care va ajunge în curând a patra luna, drept „operațiune militară specială”.

Mai bine concediați sau transferați decât să intre în „mașina de tocat carne”

Potrivit regulilor din armata rusă, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi destituite, dar nu pot fi urmărite penal, a spus Mihail Beniaș, un avocat care îi sfătuiește pe soldații care aleg această opțiune.

Acesta spune că sute și sute de soldați au fost în contact cu echipa sa de avocați pentru a primi sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși la luptă. Printre aceștia s-au numărat și 12 membri ai gărzii naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să plece în Ucraina.

„Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord, dar le spunem soldaților că pot spune pur și simplu nu”, a spus Beniaș, adaugând că nu cunoaște niciun caz penal împotriva soldaților care au refuzat să lupte. „Nu există temeiuri legale pentru a începe un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte”.

Mulți soldați, așadar, au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în „mașina de tocat carne”, a spus el.

O relatare similară cu cea a lui Dmitri a fost oferită BBC de către Serghei Bokov, un soldat în vârstă de 23 de ani, care la sfârșitul lunii aprilie a decis să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. „Comandanții noștri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu am fost primii care au plecat”, a spus Bokov.

Beniaș a spus că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război pe scară largă. „În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre.”

„Putin trebuie să ia o decizie cu privire la mobilizare în următoarele săptămâni”, a spus Rob Lee, un analist militar. „Rusia nu are suficiente unități terestre cu soldați contractuali pentru o rotație durabilă. Trupele sunt epuizate – nu vor putea să țină asta pentru o perioadă lungă de timp.”

Autoritățile ruse și-au intensificat în liniște eforturile de a recruta noi soldați, deoarece a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina era greu de obținut.

O investigație a BBC Rusia a arătat că ministerul rus al apărării a umplut site-urile de angajare cu posturi vacante, oferind persoanelor fără experiență de luptă oportunități de a se alătura armatei cu contracte profitabile pe termen scurt. Unele companii mari conduse de guvern au primit scrisori prin care le îndeamnă să-și înscrie personalul în armată.

Rusia a apelat, de asemenea, la mercenari pentru a-și susține eforturile de război, trimițând luptători din grupul Wagner. Dar analiștii spun că este puțin probabil ca recruții voluntari și grupurile de mercenari să conducă la o creștere substanțială a numărului de noi soldați, în comparație cu cifrele pe care le-ar aduce o mobilizare parțială sau totală.

Interceptări ale serviciilor ucrainene arată refuzul rușilor de a lupta

Interceptări ale serviciilor ucrainene arată, de asemenea, că unii ruși refuză să lupte în Ucraina.

„Ocupatorilor ruși le este frică să se confrunte cu apărătorii ucraineni, așa că rebeliunea în armata inamică devine masivă”, transmite SSU. 

Pentru a-i îmblânzi cumva, Moscova trimite „pedepsitori cu experiență” în Ucraina. De exemplu, generalul Muradov, cunoscut pentru cruzimea sa după ce a comandat forțele rusești în Siria.

El organizează „procese de spectacol”, dar nici asta nu schimbă situația. Acest lucru este convorbirile telefonice interceptate de SSU.

„Ei bine, Muradov, el a venit și a aranjat un proces spectacol. Pentru că nimeni nu a vrut să meargă mai departe [în ofensivă]... Ei bine, comandanții companiei nu au vrut să-și ducă băieții la moarte. Și băieții înșiși nu erau pregătiți. Ieri i-a strigat, al naibii, pe comandanții companiei, demonstrativ... le-a spus să se dezbrace, și-au golit buzunarele, și-au legat mâinile... și au fost urcați în autobuzele PAZ și luați”, îi spune un rus tatălui său.

Dar, în ciuda unor astfel de „spectacole”, cei care au refuzat sunt totuși trimiși acasă.

La urma urmei, Rusia nu poate recunoaște oficial că armata sa refuză în mod masiv să lupte. De aceea se spune că acești militari sunt în „vacanță”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram