Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

politic

Mihail Popșoi, la conferința de presă cu Siegfried Mureșan: „Moldova are o șansă unică să facă pasul decisiv spre UE”

14 mai 2022, ora 14:09
Distribuie:

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a susținut o conferință de presă împreună cu europarlamentarul Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM. Mureșan a reiterat faptul că sprijină integrarea europeană a RM, iar Popșoi a spus că aderarea ar însemna îmbunătățirea vieții oamenilor.

„În aceste zile, trecem prin momente foarte dificile. Războiul din Ucraina, acea agresiune barbară împotriva unui stat suveran a adus în prim plan toate vulnerabilitățile pe care le are Republica Moldova. Dar grație prietenilor europeni, țara noastră are acum o șansă unică să facă pasul decisiv în apropierea de UE, iar procesul de integrare europeană - să devină ireversibil”, a declarat Mihail Popșoi.

Mihail Popșoi a remarcat că statutul de țară candidat nu va rezolva toate problemele Republicii Moldova, dar va crea un context propice pentru dezvoltarea economică și pentru dezvoltarea justiției.

„Scopul este de a îmbunătăți viața oamenilor aici, acasă, apropiind totodată năzuința legitimă a cetățenilor Republicii Moldova de a reveni în marea familie europeană”, a declarat vicespicherul și a mulțumit lui Siegfried Mureșan pentru susținerea consecventă și fidelă a țării noastre în Parlamentul European.

La rândul său, Siegfried Mureșan a transmis un mesaj de recunoștință cetățenilor și autorităților Republicii Moldova pentru sprijinul exemplar oferit oamenilor din Ucraina, lucru apreciat la nivelul întregii UE.

„Republica Moldova se bucură astăzi de mai multă credibilitate la nivelul partenerilor internaționali decât oricând și acest lucru permite autorităților să obțină sprijin concret de la nivel european pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul. 

Siegfried Mureșan a anunțat că în Parlamentul European a fost votată asistența macrofinanciară pentru Moldova de 150 de milioane de euro și prima tranșă va veni în curând la Chișinău. Iar Comisia Europeană a propus un suport bugetar adițional de 53 de milioane de euro.

Totodată, deputatul a caracterizat rezoluția Parlamentului European în sprijinul Moldovei drept cel mai ambițios document, în care grija principală este creșterea calității vieții oamenilor. 

„În acel document, cerem cu subiect și predicat instituțiilor europene statutul de stat candidat pentru ca Moldova să devină țară membră a UE”, a declarat europarlamentarul.

El a mai vorbit despre integrarea economică a Moldovei în piața europeană unică, dar și despre alte beneficii care, potrivit spuselor sale, vor crește odată cu apropierea momentului de aderare.

A fost subliniat faptul că modelul european de viață este unul bazat pe incluziune, toleranță, respectarea fiecărui cetățean.

„Acest lucru ne dorim și pentru Republica Moldova”, a conchis deputatul european.

Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan sunt copreședinții Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram