Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

social

/VIDEO/ Moldoveanca Viorica Vodă a vorbit în premieră despre hărțuirea sexuală în cinematografie: „Am făcut psihoterapie”

Foto: AGERPRES
05 mai 2022, ora 17:03
Distribuie:

Actrița moldoveancă Viorica Vodă a vorbit în premieră publicului despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul său din filmul Filantropica. Aflată pe scena Premiilor Gopo cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea filmului Filantropica, în regia lui Nae Caranfil, actrița a declarat că „sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul”.

Basarabeanca devenită cunoscută lumii datorită rolurilor pe care le-a avut, avea doar 25 de ani când a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu, scrie hotnews.

„Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus Viorica Vodă.

„Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.
Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”, a mai spus actrița Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată de actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil. „Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”.

„Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

Gala a continuat aproximativ jumătate de oră, fără ca cineva să mai completeze mărturisirea Vioricăi Vodă, până la momentul decernării Premiului Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit Katiei Pascariu. Actrița a subliniat importanța discursului Vioricăi Vodă, remarcând că s-a trecut „cam repede„ peste el.

„Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi. Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”, a spus Katia Pascariu.

Și  regizoarea Raluca R. Gorgos a reacționat. Aceasta a apreciat curajul actriței din Republica Moldova.

„Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris regizoarea Raluca R. Gorgos, potrivit G4media.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram