Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

externe

„Nu-i lăsați să moară!” Mesajul soțiilor luptătorilor de la Azovstal pentru Papa Francisc

11 mai 2022, ora 19:05
Distribuie:

Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămași să lupte în oțelăria Azovstal din Mariupol i-au cerut miercuri Papei Francisc să le ajute să-i ducă pe militari într-o țară terță. „Vă rugăm să să nu-i lăsați să moară”, a fost mesajul uneia dintre ele, relatează Reuters, potrivit Digi24.

Katerina Prokopenko, 27 de ani, și Iulia Fedosiuk, 29 de ani, au vorbit cu Papa timp de aproximativ cinci minute la finalul audienței generale din Piața Sf. Petru, cerându-i, de asemenea, să intervină direct la președintele rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe soldați să plece.

„L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu Putin, să-i spună „Lăsaţi-i să plece”, a spus Prokopenko, soţia unuia dintre liderii regimentului Azov, Denis Prokopenko.

„Sperăm că această întâlnire le va salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru o acţiune din partea Papei, a delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să lase jos armele în caz de evacuare într-o ţară terţă”, a adăugat ea.

„I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că suferă de cangrenă, amputări (...) Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa”, a spus la rândul său Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani.

„L-am rugat pe papă să-i ajute, să acţioneze ca o a treia parte în acest război şi să le permită să plece printr-un coridor umanitar. Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că va face tot ce poate”, a adăugat ea, subliniind „condiţiile teribile” de la faţa locului , „fără apă, fără hrană şi fără echipament medical”.

Ele au povestit că se tem că soldaţii vor fi capturaţi, torturaţi şi ucişi de către forţele ruse.

De câteva săptămâni, Mariupol se află aproape în întregime sub controlul forţelor ruse. Doar uriaşa oţelărie Azovstal, pe care armata rusă o atacă fără încetare, le scapă, amintește Agerpres.

Potrivit Kievului, „peste o mie” de soldaţi ucraineni, dintre care „sute de răniţi”, se află încă în galeriile subterane ale acestui vast complex metalurgic, după evacuarea tuturor civililor săptămâna trecută cu ajutorul ONU.

Autorităţile ucrainene au declarat că „lucrează” la posibilitatea de a evacua soldaţii răniţi, personalul medical şi capelanii militari din Azovstal, sperând în acelaşi timp să primească ajutor din partea organizaţiilor internaţionale şi a Turciei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram