Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

politic

Panglica Sf. Gheorghe, interzisă la evenimentele de 9 mai din Găgăuzia. Decizia Adunării Populare, suspendată

Foto simbol
05 mai 2022, ora 14:17
Distribuie:

Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia Adunării Populare a Găgăuziei din 29 aprilie, prin care s-a permis afișarea panglicii Sfântului Gheorghe, considerată unul dintre simbolurile invaziei ruse în Ucraina, în timpul evenimentelor organizate cu prilejul zilei de 9 mai. Decizia a fost luată joi, 5 mai și poate fi contestată în instanța superioară în termen de 15 zile. Anterior, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege prin care a interzis afișarea panglicii bicolore. 

Decizia instanței a fost emisă după ce Oficiul Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a contestat hotărârea adoptată de către Adunarea Populară a Găgăuziei în data de 29 aprilie. 

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat în această dimineață decizia autorităților de a interzice simbolurile agresiunii ruse în Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova menționând că este „decizia unui grup politic, fără a consulta opinia societății”.

„Subiectul panglicii Sfântul Gheorghe e o greșeală a puterii politice de azi. Însăși ridicarea acestei teme este o greșeală. Și dacă totuși a fost ridicată - tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajunge la o decizie de compromis. Sper că politicienii vor scoate lecții și se vor aprecia - ei trebuie să urmeze voința poporului, ori totuși vor să impună poporului voința personală”,  scrie Irina Vlah pe pagina sa de Facebook.

„Pe toată durata celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, politicienii moldoveni și-au construit imaginea de „luptători” - și nu de constructori. Ei au parazitat pe democrație - și nu au servit democrația...„Politicienii luptători” au greșit. Au greșit pentru că prea mult au vrut să primească putere asupra oamenilor, și prea puțin s-au gândit la misiunea puterii. Dezbinarea poporului - nu este o misiune potrivită pentru o putere responsabilă”, mai scrie Vlah.

Decizia autorităților găgăuze de a-și aproba propria decizie privind utilizarea panglicii bicolore a fost criticată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Litvinenco a tras atenția la articolul 12 din legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, menționând că adoptarea unui asemenea act reprezintă „un precedent periculos”. 

Ministrul Justiției a afirmat că actul urmează a fi „supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat.

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și la fel nu au participat.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

La o zi distanță de când a fost aprobată legea, fațada Hotelului Național din Chișinău a fost vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sf. Gheorghe. La scurt timp, fațada hotelului a fost curățată de coloritul portocaliu și negru.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram