Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

social

/VIDEO/ Pasajul subteran de pe strada Ismail, care urma să fie primul reabilitat în Chișinău, încă își așteaptă rândul

11 mai 2022, ora 20:09
Distribuie:

Pasajul subteran de pe strada Ismail, care urma să fie primul reabilitat din Chișinău, încă își mai așteaptă rândul, ajungând ultima pe această listă. Mâine, consilierii municipali urmează să aprobe proiectul prin care va fi lansat un parteneriat public-privat. După care, prin concurs, va fi selectat un agent economic, care va primi în gestiune pasajul pentru o perioadă de cel mult 35 de ani. 

Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a CMC se regăsește și chestiunea care prevede inițierea proiectului de parteneriat public-privat, pentru a fi reabilitat pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare. 

„În ceea ce ține de un parteneriat public-privat, există o procedură. Studiul de fezabilitate, soluțiile care sunt oferite și așa mai departe. Acest studiu trebuie aprobat de CMC, după care să avem concurs pentru acțiunile care urmează”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

Așadar, în cadrul concursului, va fi selectat un agent economic, care va finanța reabilitarea pasajului subtera, iar astfel va obține dreptul de a-l gestiona pentru o perioadă, care va fi stabilită în contract, în rezultatul negocierilor, aceasta fiind de cel mult 35 de ani. Compania care va semna documentul se obligă se reabiliteze capital pasajul subteran, inclusiv scările, colectoarele de apă, iluminarea, sistemele de ventilare și securizarea video a spațiului. 

„Aceasta este unica subterană din Chișinău, în care vor fi păstrate spațiile de comercializare. Iar modernizarea acestora va fi inclusă în proiectul de reabilitare. Asta înseamnă că vânzătorii nu vor activa aici doar în perioada în care vor fi făcute lucrările, iar ulterior vor putea reveni în gheretele noi”.

Deocamdată, însă, nu este clar dacă lucrările ar putea începe în 2022 sau abia în anul viitor. De asemenea, nu se știe care va fi durata acestora. Comercianții care vând de ani buni în acest pasaj, ne-au spus că s-au săturat și ei să aștepte spații noi, mai curate și mai moderne:

„- O să ne mute la alte magazine. Clar că, o să găsim ieșire din situație. Sunt și alte magazine ZOO. 
- Dar cum vă închipuiți să arate subterana după reabilitare? 
- Noi vrem să fie fine, reparație euro, o frumusețe”.

„De exemplu, se poate de închis o scară și de reabilitat o scară. Pe urmă o altă scară și reparația continuă. Aici tot așa, pe etape. Nu se poate tot odată”.

Despre intenția de a reabilita acest pasaj, primarul general a anunțat cu mare fast încă în februarie 2020. Tot atunci, el a anunțat că anume această subterană este prima pe listă. La mai mult de doi ani distanță, constatăm, însă, că aceasta a ajuns să fie ultima care va fi reparată. Mai mult, Ion Ceban nu este sigur că, mâine, proiectul va trece de votul CMC și nu ne-a putut da niciun termen, când ar putea începe reparația. 

„Cât prevede legislația națională atât va dura. Dar cine știe, până la urmă se poate întinde, dacă nu va aproba Consiliul”, a specificat edilul capitalei.

Studiile arată că, pentru reabilitarea capitală a pasajului este nevoie de peste 24 de milioane de lei. Bani care, estimativ, vor putea fi recuperați de agentul economic, în 23 de ani, din activitatea gheretelor. 

  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram