Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

economic

Platforma DA îl acuză pe Spînu de fraudarea mai multor licitații și îi cere demisia. Reacția ministrului

12 mai 2022, ora 13:52
Distribuie:

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr îl acuză pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, de trucarea mai multor licitații din sectorul energetic și îi cere demisia. Este vorba despre contractul la gaz,  tenderul pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, reabilitarea blocurilor energetice de la Termoelectrica și licitația pentru procurarea energiei electrice. Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că deține 200 de pagini de documente care ar demonstra fraudele, iar pe toate le va expedia la Procuratura Anticorupție, în vederea inițierii unei anchete. 

Potrivit lui Dinu Plîngău, licitația pentru construcția rețelelor de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovezi privind favorizarea unei companii ar servi niște scrisori depuse de Mihail Lupașcu, sectetar de stat la Ministerul Infrastructurii în atenția șefei statului, Maia Sandu, SIS și CNA, dar și o expertiză tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială. 

„Acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene, diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce crează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova”, a declarat într-o conferință de presă Dinu Plîngău. 

Tot cu nereguli s-ar fi desfășurat și licitația pentru renovarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica. De altfel, în jurul acestui tender, anulat ulterior, s-a creat un adevărat scandal după ce s-a aflat că compania câștigătoare - Horus, își propune să efectueze lucrările în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.

„În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovâie Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractul ar fi unica companie care ar fi participat la licitație.  În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîie mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cât și materiale”, a menționat Dinu Plîngău. 

Liderul Platformei DA sugerează că tot contrar normelor ar fi fost oferită și autorizația de mediu pentru uzina de la Râbnița, în schimbul unui preț bun la energia electrică. 

„Vedem o legătură strânsă între aceste trei cazuri.  Ministrul Spînu trebuie să-și depună demisia pentru gravele prejudicii aduse Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu România și Ucraina și pentru modul în care s-au finisat licitațiile trucate, iar organele de anchetă să înceapă o anchetă foarte serioasă. Suntem într-o situație foarte delicată, mapa asta plină de documente fiind transmisă Procuraturii, va trebui pornită o anchetă serioasă pentru trucarea licitațiilor. Vorbim de zeci de milioane de euro, bani care puteau fi salvați. După asta, ne mirăm ca avem lucrări necalitative și suntem săraci”, a subliniat Plîngău.

Am solicitat o reacție de la ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. „Nu comentăm minciunile și declarațiile politice”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Infrastructurii, Alina Merlici. 

Au reacționat, în schimb, printr-un comunicat de presă, reprezentanții companiei Horus, cea care a câștigat licitația pentru reabilitarea blocurilor energetice de la Termoelectrica, anulată ulterior. 

„Opinia publică trebuie să cunoască faptul că aceste campanii mediatice murdare sunt orchestrate de “băieții șmecheri” pentru a-și asigura fraudulos accesul la resursele alocate moderrnizării sectorului energetic din Moldova pentru întrunirea condițiilor Tratatului Comunității Energetice a Uniunii Europene. Ce rol vrea să-și asume Dinu Plângău în aceste jocuri subterane, rămâne să decidă singur.

Grupul de companii ”Horus” condamnă și modul în care a fost trucată o înregistrare audio cu un coleg de-al nostru, în așa fel ca să se lase o impresie greșită despre activitatea noastră. În context, evidențiem repetat că, atât licitațiile anterioare, cât și recenta licitație privind modernizarea blocurilor 2 și 3 ale “Termoelectrica” SA au fost efectuate strict în conformitate cu norma legală. Acest fapt a fost enunțat recent și de către Unitatea Consolidată de Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Energetic. Referitor la ultima licitație privind modernizarea a două blocuri la “Termoelectrica” SA, avem un răspuns în scris și de la Banca Mondială, în care se subliniază caracterul legal al acesteia”, se menționează într-un comunicat de presă Horus Energy. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram