Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

Poliția așteaptă „provocări” de 9 mai: „Ar fi o listă exhaustivă, dar nu cred că ar trebui să inspirăm pe cineva”

06 mai 2022, ora 10:47
Distribuie:

Oamenii legii așteaptă „provocări” în contextul manifestațiilor preconizate pentru zilele următoare și avertizează că au pregătite „toate tipurile de scenarii pentru a interveni în limita cadrului legal”.

În contextul în care pentru zilele următoare sunt anunțate un șir de manifestații dedicate zilei de 9 Mai, șeful Inspectoratului General al Poliției a îndemnat cetățenii să respecte reglementările stabilite de lege și să nu cadă în plasa unor eventuale provocări.

„Poliția nu are scopul și nu urmărește îngrădirea dreptului la manifestații și întruniri. Noi vom susține orice acțiune pașnică. Vom întreprinde toate acțiunile pentru inadmisibilitatea unor provocări. Nu vom cădea pradă și nu vom veni cu provocări la provocările care pot fi adresate în adresa poliției”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat la ce fel de provocări exact se așteaptă poliția, șeful IGP a lăsat să se înțeleagă că ar fi mai multe.

”Provocări pot fi diferite. Ar fi o listă exhaustivă, dar nu cred că ar trebui să inspirăm pe cineva din afară la acele provocări pe care le avem în lista de scenarii, ca să le dăm indicii că ar fi posibil și așa ceva”, a spus Cernăuțeanu.

Totodată, șeful IGP a făcut un apel către părinți pe care i-a îndemnat să fie „responsabili pentru acțiunile copiilor lor” în aceste zile.

„Mă adresez către toți părinții care au copii și care urmează poate să fie antrenați în anumite acțiuni, să fie responsabili pentru acțiunile copiilor lor. Noi ca părinți suntem responsabili, iar pentru tot ceea ce cade sub incidența unei norme prevăzute de Codul Penal sau Contravențional poartă răspundere părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Îndemn toți părinții să comunice cu copii lor și să-i informeze despre riscurile care pot apărea, că fără să vrea pot fi provocați și antrenați în unele acțiuni care contravin cadrului legal”, a menționat Cernăuțeanu.  

Totodată, șeful IGP a reiterat că poliția nu va tolera acțiunile persoanelor care vor încălca legea sau vor instiga alte persoane să comită ilegalități. „Toți cetățenii sunt egali în fața legii, indiferent de statutul pe care-l au, funcțiile pe care le dețin sau viziunile lor”, a reiterat șeful IGP.

El a lăsat să se înțeleagă că oamenii legii vor  acționa strict în conformitate cu legea, inclusiv în raport cu cei care vor afișa simbolurile interzise

„Codul Contravențional nu reglementează atenționarea sau prevenirea. Pentru această acțiune sunt prevăzute amenzi și muncă în folosul comunității”, a spus Cernăuțeanu.

În ceea e privește numărul polițiștilor dislocați în perimetrul desfășurării manifestațiilor anunțate cu ocazia zilei de 9 Mai, acesta va fi stabilit în funcție de „analiza riscurilor și numărul de participanți la acțiune”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram